L'octubre de 1931 es va crear la Ponència d'Estudi de la Divisió Territorial de Catalunya. Entre els ponents hi havia per exemple Pau Vila, Josep Iglésies, Antoni Rovira i Virgili, Miquel Santaló, etc, molts d'ells geògrafs.
La base de la divisió territorial era la comarca i la regió (o vegueria). El concepte de comarca ja s'havia estès durant l'edat mitjana, però adscrita més en una delimitació natural (la Ribagorça, la Cerdanya, l'Empordà) i no pas administrativa.És en la proposta de 1931 que es dóna sentit administratiu a la comarca.
I com es delimitaven les comarques? Doncs a través d'una consulta...
El novembre de 1931 es van enviar a tots els ajuntaments catalans un document amb 3 preguntes que havien de contestar:
1- A quina comarca penseu que pertany el vostre poble?
2- A quin indret aneu a mercat?
3- Aneu a algun altre mercat?
L'objectiu d'aquestes preguntes era poder dibuixar les primers línies mestres de la divisió territorial. El resultat va ser bastant confús, perquè hi havia molta diversitat de noms. El setembre del 1932 es va fer un primer esbós de la divisió territorial, amb 28 comarques; i finalment el 12 d'octubre del 1932 la Generalitat va aprovar aquest projecte, donant lloc a la creació de 38 comarques i 9 vegueries.
En aquesta primera imatge, es poden veure les 28 comarques de la primera proposta:
I aquesta la proposta definitiva del 1932:
Per causes polítiques (els fets d'octubre del 1934), aquesta divisió no es va posar en marxa, i no va ser fins el 1936 quan es va posar en pràctica. Però hi va haver uns quants canvis: la Garrotxa passava a la regió de Girona, la doble capitalitat de Tremp i la Seu d'Urgell es va eliminar, quedant només Tremp, i les vegueries passaven a ser regions numerades.
Com es pot observar, els noms de les comarques són els mateixos que en l'actualitat.
Aquesta divisió territorial, però, no va durar gaire. El 1939 Franco va eliminar qualsevol estructura territorial catalana i va tornar a imposar les 4 províncies del 1833.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada