dilluns, 4 d’agost del 2014

Un mes d'agost i de setembre alemany

Durant les primeres setmanes de la guerra, l'exèrcit alemany va ocupar ràpidament una àmplia extensió de territori en l'anomenat front occidental (França, Bèlgica, Luxemburg i la frontera occidental d'Alemanya).

Després d'ocupar Bèlgica i Luxemburg durant el mes d'agost, Alemanya va anar ocupant part del nord-est i est de França, amb alguna batalla com la de Charleroi i Mons i ocupant les històriques regions d'Alsàcia i Lorena. Així doncs, l'exèrcit alemany es va situar únicament a uns 70 km de Paris a principis del mes de setembre.

Però la batalla perduda a Marne (6-12 de setembre) davant francesos i britànics van fer recular l'exèrcit alemany fins gairebé a la frontera ja existent entre França i Alemanya d'abans de la guerra.

Davant la situació d'incertesa, els aliats i Alemanya es van dedicar a construir trinxeres en un front molt i molt extens que anava des del canal de la Mànega fins a Suïssa.

Si ens centrem en els primes mesos de la guerra en el front oriental (entre Alemanya i Rússia), a l'agost l'exèrcit alemany va començar la invasió de Polònia, però en arribar a Varsòvia varen ser derrotats per tropes russes.En canvi, Rússia va centrar els seus esforços en atacar a Àustria-Hongria, ocupant algunes ciutats de l'imperi i alguna regió com Galitzia, situades totes elles a l'extrem est de l'imperi. Fins a finals del 1914, el front oriental també va quedar bastant estable.

Un altre front destacable va ser el front balcànic. Àustria va ocupar Sèrbia, entrant el 12 d'agost a territori serbi travessant el riu Drina. Fins el 1915 va durar aquesta ocupació.

En la imatge següent, una trinxera:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada