Ahir vaig anar a veure l'exposició, que encara estarà oberta fins l'11 de setembre, al monestir de Sant Pere de Galligants.
Com ja bé deveu saber perquè ho he repetit moltes vegades, aquests mosaics es van descobrir el 1876 a can Pau Birol (Bell-lloc del Pla), on havien viscut avantpassats meus, encara que ells segur que no sabien el que trepitjaven perquè estaven enterrats uns 20-40 cm sota terra. El masover d'aquella època estava llaurant el camp (molt a prop de la masia) i va trobar una part dels mosaics.
L'exposició ocupa tota la nau central de monestir romànic, on s'estenen dos mosaics, i un altre que està en un pany de paret.
Els tres mosaics són: el mosaic de París i Arodita (o Teseu i Ariadana), el mosaic del circ i el mosaic de Bel.lerofont
Els tres mosaics són: el mosaic de París i Arodita (o Teseu i Ariadana), el mosaic del circ i el mosaic de Bel.lerofont
El Mosaic de París i Afrodita té unes mides de 3.15 x 2.40 metres i consta d'una sanefa geomètrica de cercles i franges de colors diversos i un quadre central figuratiu amb dues figures. Hi ha discussió sobre qui són aquestes dues figures: uns defensen que són París i Afrodita, altres diuen que es tracta de Teseu i Ariadna.
En canvi, els mosaics del Circ i el de Bel.leront formen un sol tapís de 17.40 x 3.42 metres. El mosaic de Bel.lerofont i la Quimera representa el mite de Bel.lerofont quan muntat sobre Pegàs està matant a la Quimera, amb la llança entrant a la boca de Quimera que està traient foc.
El mosaic del circ representa una cursa de quàdrigues ambientada al Circ Màxim de Roma. Tot el perímetre està format per una orla amb motius florals. La part esquerra del mosaic està perdut i només s'ha pogut reinterpretar gràcies als dibuixos fets durant la descoberta. El circ està dividit per un mur central (spina) decorat amb escultures de Minerva; Cibeles cavalcant un gran lleó; un gran obelisc; un bou; un trofeu; fins i tot tenim la firma de l'autor, Cecilianus.
En aquesta imatge, es poden veure els dos mosaics vistos des de dalt (no és d'aquesta exposició):
En la imatge següent, s'ubiquen els mosaics en la planta de vil.la romana de can Pau Birol:
I finalment, una foto de fa 140 anys, quan van descobrir el mosaic, tret del llibre "Els mosaics de Bell-lloc del Pla (Girona). Una aventura de 140 anys", del Departament de Cultura i del Museu d'Arqueologia de Girona.
I en aquesta altra imatge del llibre, estat dels mosaics un cop extrets:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada