dimarts, 24 de juliol del 2018

Els llanos de la Larri

Al nord de la vall de Pineta ens apareix una petita vall, també d'origen glacial, colgada 400 metres per sobre Pineta. El normal seria que el desnivell fos menor.

Quina és la causa?

Hem de tirar milers d'anys enrera, quan Pineta i la Larri eren glaceres. La de Pineta era la més gran i això impedia que la glacera de la Larri pugués avançar més. Quan hi va haver el desgel, la glacera de la Larri es va extingir abans i es va abar acumulant magerials sedimentaris com si fos una presa, fent que l'erosió del riu no hagi pogut anar llimant aquest desnivell.

Avui ens trobem, així, amb la vall de la Larri enlairada. A la foto següent, feta des de Pineta, es pot veure la Larri sobre el bosc.

La sortida d'avui ha estat més tranquil.la. He deixat el cotxe a l'aparcament de Pineta i he agafat la pista que suaument puja fins a la Larri, passant per sota el circ de Pineta i travessant diferents cascades, com la de Sucarraz.




Després de passar per la cascada de la Larri, una forta pujada ens deixa l'inici del vall de la Larri.



Amb unes vistes precioses sobre el circ de Pineta i les cascades del riu Cinca, veiem el refugi de la Larri i tota la vall, amb el salt de la Larri al fons de tot.


La vall coberta de prats dona menjar al bestiar. He vist vaques, cavalls, cèrvols i una marmota.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada