dissabte, 28 de juny del 2014

100 anys d'un assassinat que va originar la 1a Guerra Mundial

El 28 de juny de 1914, l'hereu de l'imperi austro-hongarès, Francesc Ferran i la seva dona, la comtessa Sofia Chotek van ser assassinats a Sarajevo per un militant nacionalista de l'organització Jove Bòsnia, que reclamava la unió amb Sèrbia, Gavrilo Princip

L'emperador austríac, Francesc Josep (marit de la famosa Sissí), va culpar al regne de Sèrbia de la mort del seu nebot i hereu i li va declarar la guerra. Com un joc de domino, els aliats respectius es van unir. Alemanya (amb el kàiser Guillem II) va donar suport a Àustria, mentre que la Gran Bretanya (amb Jordi V), França i Rússia (amb Nicolau II) van donar el seu recolzament a Sèrbia.

Per què es va voler assassinar a l'hereu d'Àustria? El tractat de Berlin del 1878 reconeixia la plena independència dels principats de Sèrbia, Montenegro i Rumania, i l'autonomia de Bulgària. Però Bòsnia va ser incorporada dins de l'imperi d'Àustria i Hongria.

L'ànim expansionista serbi va començar a aflorar a inicis del segle XX i això va comportar al final que un membre d'una organització prosèrbia assassinés a l'hereu austríac.

El 28 de juny, després de diversos intents fallits de tirar una bomba sobre el cotxe on anava la parella, Gavrilo va disparar dos trets que van matar a l'acte a Francesc Ferran i a Sofia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada