divendres, 20 de juny del 2014

El meu arbre genealògic XLI: 4 fotografies amb història



Les fotografies antigues han servit des de sempre de molt en la recerca genealògica; en un primer moment potser no saps qui són tots; però normalment acabes identificant-los a tots.

Això és el que m'ha passat en unes quantes fotografies familiars. Us en posaré 4 i aniré posant noms i cognoms, seguint ordre cronològic.

La primera fotografia és segurament de principis del 1924 i és a Sant Hilari Sacalm, amb la família Terris Fauria.
 


La nena petita és la Carme Rossell Terris nascuda el 1922 i és una cosina germana de l'avi Lluís. Ell va néixer el desembre del 1924 i com que no apareix i tampoc veig l'àvia Carme embarassada (almenys amb panxa) fa que pugui datar la foto a primers del 1924.

En aquesta fotografia veiem d'esquerra a dreta: Ton Terris Fauria (germà de la meva besàvia), que en aquesta època era solter; després tenim l'Asunción Rossell Fàbrega (germana de l'oncle Florencio i l'oncle Faustino, casats amb dues germanes de la Carme Terris); després hi ha els meus besavis, en Francisco Campmajó Crous i la Carme Terris Fauria. Segurament estan recent casats (es van casar el gener del 1924); després, amb un vano hi trobem a la Mercè Terris Fauria (la tia Mercè, que aquí tenia uns 17 anys i encara era soltera); després tenim una altra parella, en Florencio Rossell Fàbrega i la Maria Terris Fauria (pares de la Carme, la petita a peu de foto); i finalment tenim els meus rebesavis, la Francisca Fauria Pujol i en Josep Terris Garriga. La última persona a mà dreta no sé qui és, pot ser una amiga o veïna.

La següent fotografia és dels germans Valls Feliu a la casa del Valeri Saleta. Com veurem, segurament és dels primers anys de la dècada dels 1930. I ho dic per dos motius: el primer, per l'edat de la meva àvia (nascuda el 1925) que en aquesta foto no ha de tenir més de 6 o 7 anys; i la segona, sembla que tots van de negre, o sigui de dol. La Paula Feliu Vila (mare de tots els germans) va morir a finals del 1930, per tant, ha de fer poc temps.


Aquesta foto està feta al fons de la casa. Aquesta casa tenia forma d'U al revés, i els personatges es troben a la façana del fons. Aquí hi trobem la Francisca Vila Auladell al mig, sentada en una cadira envoltada de 5 néts i dues veïnes del carrer. A l'esquerra hi trobem l'avia Manuela i la tia Quimeta. Al seu costat una veïna del carrer (que deu ser germana de l'altra veïna, a l'extrem dret de la fotografia perquè són bastant iguales). Darrera l'àvia Francisca hi trobem l'oncle Josep, "el noi", únic germà. A la dreta de l'àvia, hi tenim la tia Dolors (amb una mà sobre l'espatlla de la rebesàvia) i a continuació la tia Teresa. En aquesta fotografia hi falta una altra germana, la tia Montserrat.


Aquesta altra fotografia és del 2 d'octubre del 1950, el dia del casament dels meus avis, en Lluís Campmajó Terris i la Manuela Valls Feliu.

 

La fotografia està feta a la casa del Valeri Saleta. D'aquesta casa ja en parlaré una mica més tard, però en realitat eren com dues cases. Al lateral esquerra n'hi havia una i al lateral de la dreta una altra. Al fons, hi havia la connexió. Per tant, era una casa en forma d'U.

Començarem per la mainada de baix. D'esquerra a dreta hi tenim: en Quim Fogueras Valls, l'Antonio Fogueras Valls, en Josep Valls Grau, en Joaquim Valls Grau, en Xavier Rossell Terris, la Pilar Fogueras Valls i els germans Rosa i Salvador Vilaró. En la fila del mig tenim d'esquerra a dreta: la Teresa Valls Feliu, en Francisco Campmajó Crous, la Carme Terris Fauria, la Narcisa Feliu Vila, la Quimeta Valls Feliu, l'Elvira Campmajó Crous, la Catalina Nualart, en Josep Vilaró Crous, la Montserrat Grau i un germà Nualart (germà de la Catalina Nualart). Finalment, a la fila de dalt tenim d'esquerra a dreta: la Montserrat Valls Feliu, en Ton Rossell Terris, la Maria Valls Grau, l'Antoni Fogueras Rimbau, en Quimet Vila, en Josep Rossell Terris i dues dones que tampoc sé qui són.

Per tant, podem veure com aquí tenim una gran varietat familiar de la branca materna. Tenim totes les germanes de l'àvia Manuela (falta l'oncle Josep, que està en altres fotografies d'aquest dia), la tia Siseta, també tenim la família Fogueras-Valls i Valls-Grau, i també tenim l'avi Francisco i l'àvia Carme, un germà de l'avi, en Josep Vilaró i la seva família, i també quatre cosins Rossell Terris.


I finalment, en aquesta última fotografia trobem la família Valls Feliu i la família Campmajó Crous.

La foto és del 1954 quan la tia Dolors va fer els vots eclesiàstics. I hi trobem 3 generacions: avis, pares i néts.
 


En la fila de baix hi trobem la tercera generació. Entre ells són cosins germans (i germans) i tots són néts d'en Josep Valls i la Paula Feliu. D'esquerra a dreta: la Pilar Fogueras, l'Antonio Fogueras, la Maria Lourdes Campmajó, en Quim Valls, en Josep Valls i en Quim Fogueras.

A la fila del mig, d'esquerra a dreta: la Montserrat Valls Feliu, el seu marit Antonio Fogueras Rimbau, el tio Quimet (Joaquim Vila), l'Elvira Campmajó, la Cristina Fontclara (vídua de Jaume Valls Pica, germà del besavi Josep Valls Pica), la tia Quimeta (Joaquima Valls), la Dolors Valls, la Teresa Valls, la Narcisa Feliu Vila, la Maria Valls i la Florentina Valls Pica (germana de Josep Valls Pica). A la fila de darrera hi trobem una veïna del carrer, la Manuela Valls Feliu, en Lluís Campmajó, en Josep Valls Feliu, la seva dona Montserrat Grau i la Carme Terris Fauria.

En aquesta foto hi trobem dues persones no gaire conegudes: la Cristina Fontclara, padrina de l'àvia Manuela i la tia Florentina. Com podem veure, l'herència de les cames Valls és ben cert, perquè la tia Florentina té les mateixes cames inflades que gairebé totes les germanes Valls Feliu.

1 comentari:

  1. ei Àngel, el meu pare diu que a la tercera foto, ell és el primer de l'esquerra, i que el tercer és en Josep Valls!

    Moltes gràcies per les fotos!

    ResponElimina