dilluns, 2 de juny del 2014

El meu arbre genealògic XXXIII: la família de l'Oleguer i la Catalina, de Girona a Calella.



L'Oleguer Esteve Sureda i la Catalina Burch Massó es van casar el 21 de juliol de 1798 i van anar a viure al carrer Peixateries Velles de Girona. Allà van tenir diversos fills, com la Maria, la Catalina o la Teresa. Fins i tot tenien una criada. Per tant, era una família benestant. Sabem que l'Oleguer era forner, però d'això ja en parlarem més endavant.

Com ja hem dit, entre el 1811 i el 1812 van baixar a Calella, però per què?

Entre el 1808 i el 1810, la ciutat de Girona va patir el setge de les tropes franceses de Napoleó, dins l'anomenada guerra del francès. Després de molts mesos gairebé engabiats, el 1810 Girona cau derrotada. Les pèrdues humanes van ser molt importants i moltes cases van ser arrassades.

Malgrat tenir una posició privilegiada (l'Oleguer era forner i per exemple tenien criada), van marxar de Girona cap a Calella. Quins van ser els motius? No els sabem.

Per tant, tenim com aquesta família ja la trobem el 1813 a Calella. I aquí és on neix la Narcisa Esteve Buch (l'avantpassada directa) ja a Calella i altres fills. I aquí és on convergeix també una altra anècdota que explicava la tia Siseta.

La tia explicava que en anar a viure a Calella (al carrer Església 74), en una baralla de mainada, un jove va matar a un parent nostre perquè havia sentit a dir que eren refugiats. Ho van arreglar enviant aquest noi a Amèrica on tenien parents.

El padró del 1833 ens ajuda a posar una altra vegada noms i dates. Com hem dit abans, una de les filles de l'Oleguer i la Catalina era la Catalina nascuda el 1807 a Girona. Però en el 1833 apareix una altra Catalina nascuda el 1818. És obvi que la Catalina nascuda el 1807 era morta i segurament podria ser la víctima d'aquest tràgic accident. 

En aquesta fotografia tenim el carrer de les Peixateries Velles, on vivien l'Oleguer i la Catalina:

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada