dimarts, 24 de juny del 2014

El meu arbre genealògic XLIII: l'oncle Ton



En Ton Terris Fauria era el fill gran d'en Josep Terris i la Francisca Fauria i el germà gran de la meva besàvia Carme i de les seves germanes Maria i Mercè.

Va néixer el 1897, es va casar el 1935, va tenir una filla (la Carme Terris Alcorlo) i va morir el 22 d'agost del 1936.

I ara us preguntareu a que ve tota aquesta informació. Doncs resulta que a l'oncle Ton el van matar a la guerra civil.

Un dia que estava a Sant Hilari amb el mossèn, un grup anarquista o d'alguna ideologia radical d'esquerres el van agafar. Els motius? Alguna rancúnia personal, estar amb el mossèn en aquell moment o qualsevol altre cosa, perquè l'oncle Ton no estava pas ficat en política.

El van matar el 22 d'agost del 1936. I en el llibre d'òbits de la parròquia de Sant Hilari hi havia la següent inscripció:

"Falleció asesinado por las hordas marchistas el día 22 de agosto de 1936 en el término de Caldas de Malavella, a poca distancia del kilometre 706 de la carretera real que va de Madrid a Francia".

Aquí tenim una fotografia d'en Ton Terris Fauria (1897-1936):



I aprofitant que parlo de l'oncle Ton i dels germans Terris Fauria, la casa on van néixer totes les germanes i on segurament van anar a viure els seus pares en casar-se (en Josep Terris i la Francisca Fauria), era can Terris, situat al carrer d'en Costa.

Aquesta casa encara està dreta, tot i que molt reformada. Originàriament, la casa tenia planta baixa i un pis, i tenia un pati al voltant. A mitjans segle XX es va afegir una planta més.

És realment una casa petita, estreta i poc profunda. Dels records d'un nebot de l'oncle Ton i cosí germà de l'avi Lluis, en Ton Rossell Terris, quan s'entrava a la casa ens trobàvem amb la cuina, la llar de foc i una taula i un escon per asseure's. Les habitacions estaven a dalt. Malgrat que la parella Terris Fauria van tenir molts fills, en aquella època quan s'era una mica gran (11-12 anys) ja es posaven a treballar, i per exemple, la tia Maria va anar a servir a una casa a prop de Vic, i per tant, tampoc van estar-s'hi tots els germans junts durant molts anys.

En aquesta casa hi van néixer tots els germans Terris Fauria i també hi devia néixer l'Antoni Terris Romaguera, un fill del primer matrimoni d'en Josep. I hi van morir diversos fills petits i també en Josep Terris, el 1937. La Francisca Fauria ja no va morir aquí, perquè en quedar-se vídua va anar a viure a casa la seva filla Mercè.

Us poso unes quantes fotografies de can Terris, fetes fa pocs dies:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada