diumenge, 8 de juny del 2014

El meu arbre genealògic XXXVI: la família Valls Feliu.



Ens anem acostant al final...

En Josep Valls Pica i la Paula Feliu Vila es van casar el 1905 quan encara no tenien 25 anys. Com ja he dit anteriorment, van anar a viure al carrer Batlle, 11 on vivien els pares de la Paula.

En aquesta casa van néixer els fills grans i també hi va morir una filla. Com ja veurem, la història d'aquesta família no es pot dir que fos fàcil ni gaire feliç.

Però comencem pel principi. La primera filla del matrimoni va ser la Manuela (li van posar el nom per la sèva àvia paterna, morta de part), que va néixer el 1907, però que va morir al cap de pocs mesos.

Posteriorment, van néixer en Josep, la Montserrat i la Quimeta en aquesta mateixa casa. Com que en aquesta casa ja hi havia massa gent (els avis Miquel i Francisca, la germana d'en Miquel, la tia Siseta i la parella Josep i Paula amb tres fills), la parella i els 3 fills van anar a viure al carrer Església, on van néixer les tres últimes filles, la Teresa, la Dolors i la Manuela (la meva àvia, que li van posar aquest nom per la germana morta i també per l'àvia paterna).

Però el 1929 van marxar d'aquesta casa i van comprar una casa al carrer Valeri Saleta. Durant gairebé 70 anys van passar molta gent en aquesta casa, i com bé diu la meva mare, només ella hi va néixer, però s'hi van morir molta i molta gent...

Així tenim a la parella i els seus 6 fills vivinten aquesta casa. També hi van anar a viure la tia Siseta i l'àvia Francisca (que ja era vídua de l'avi Miquel).

Aquesta casa àmplia i amb jardí podria ser un lloc idoni per a la família Valls Feliu, però la història es va complicar ràpidament.

La Paula Feliu va morir el 15 d'octubre del 1930 (amb només 49 anys) deixant vidu i 6 fills (la meva àvia només tenia 5 anys). Els 9 embarassos que va tenir (a més de la primera Manuela també es van morir en Salvador i la Francisca) van ser massa per ella.

Però per acabar-ho d'adobar, en Josep Valls va tenir un càncer de laringe  i es va morir el 1934.

Per tant, tenim que aquella casa es queda amb 6 fills (d'entre 9 i 26 anys), una tia soltera (la Siseta) i una àvia de 82 anys (la Francisca).

Poc després esclata la guerra civil i per no tenir encara prou problemes durant temps van amagant a monges aprofitant les nombroses habitacions de la casa. Potser el fet tràgic de la família els va salvar de qualsevol incident. Qui aniria a buscar en una casa on no hi ha cap home i el cap de família és la tia Siseta soltera i la seva mare de gairebé 90 anys...

Us poso l'acte de matrimoni d'en Josep i la Paula i la defunció dels dos:



 
I en aquesta fotografia, la Paula amb la seva filla Manuela (morta el 1907) a la casa del carrer Batlle:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada