dimecres, 4 de juny del 2014

El meu arbre genealògic XXXIV: els avantpassats de l'Oleguer i la Catalina.



Ara que ja sabem què van fer l'Oleguer i la Catalina un cop casats, potser que parlem de quan van néixer i d'on eren.

L'Oleguer Esteve Sureda va néixer el 1773 i concretament al Pla de Palau. Aquesta zona, en el segle XVIII, era un espai agrícola amb nombroses masies i es troba situat a l'actual Eixample de Girona, entre el carrer Emili Grahit, Avellaneda i Palau. Els pares de l'Oleguer eren en Miquel Esteve Massa i la Maria Anna Sureda. De la Maria Anna en sabem poca cosa, només que va néixer el 1733.

D'en Miquel Esteve Massa (nascut també el 1733) sabem que també va néixer al Pla de Palau. A través dels padrons de població, podem saber que en Miquel i la Maria Anna tenien el 1784 un bou, 2 eugues, 1 ovella i 2 burros. I també sabem que durant dècades van viure a la mateixa casa, que era propietària del senyor Joan Bitlloch. En aquesta casa, per tant, segurament va néixer l'Oleguer. Fins el 1814 en aquesta casa hi van viure descendents d'en Miquel Esteve (concretament un seu fill, en Narcís). Després, ja no apareixen en els padrons.

La Maria Anna Sureda va morir el 1792 mentre que en Miquel Esteve va morir el 1810.

Si parlem de la Catalina Burch Massó, va néixer el 1781 i encara que no ho sabem podria haver nascut a la zona del Mercadal de Girona. En el padró del 1784 trobem la Catalina que vivia juntament amb els seus pares, en Rafael Burch Serra i la Maria Massó, a la plaça del Molí (actual plaça Antiga del Mercadal, molt a prop del carrer Santa Clara), en "la casa i forn de Narcís Garriga".



 Sabem que el pare de la Catalina, en Rafael Burch era forner i quan es va casar amb la Maria Massó aquesta era vídua. Un dels testimonis del casament va ser en Narcís Garriga (forner), el mateix nom que apareix en el padró del 1784. Per tant, segurament la casa i el forn que tenia en Rafael era d'en Narcís Garriga i ell potser era un treballador, o potser era seu.



En Rafael Burch Serra havia nascut a Sarrià de Ter el 1745 i es va morir el 1811 a Girona. El seu pare Pere Burch Casadevall i el seu avi Rafael Burch havien nascut a Biert, dins del terme de Canet d'Adri, a peu de la muntanya de Rocacorba.

En aquesta imatge tenim l'acta de defunció d'en Pere Burch Casadevall, mort el 1779:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada