dilluns, 1 de desembre del 2014

El Tec, la Tet i l'Aglí.

Segurament aquests tres noms us sonen a tots els que heu estudiat en democràcia. I si us en diuen un, reciteu els altres dos de memòria.

Aquests tres noms són, efectivament, els tres rius de la Catalunya Nord que estudiàvem quan anàvem a EGB (ara no sé si a l'ESO o a primària els estudien).

I com solia passar llavors, els recitàvem de memòria, de sud a nord.

Amb la llevantada dels últims dies, han tornat a esmentar aquests rius de la Catalunya Nord. Doncs potser és hora de posar-hi una mica d'informació, no creieu?

Mireu aquest mapa:

Veieu els tres rius de la Catalunya Nord?

En aquest detall es veuen millor:


De sud a nord, són el Tec, la Tet i l'Aglí.

El riu Tec neix al vessant oriental del Roca Colom, al nord del Ripollès, al sud del pla Guillem (entre Ulldeter i el Canigó més o menys). Travessa pobles com Prats de Molló, Arles i Ceret. Un cop passat Ceret, s'obre a la plana del Rosselló i desguassa molt a prop d'Elna. Té 83 km de recorregut i rep les aigües del massís del Canigó. Destaca el pont del Diable, a Ceret. 



El riu Tet és el més llarg dels tres. Té 120 km i neix a l'entorn del Carlit, el cim més alt del Pirineu Oriental. Travessa ciutats importants com Mont-Lluís, Vilafranca del Conflent, Prada de Conflent i Perpinyà. És un curs fluvial força modificat, amb l'estany de les Bulloses o el pantà de Vinçà. Desemboca a Canet de Rosselló, poc després de travessar Perpinyà. 

En la foto següent, l'estany de les Bulloses amb el Carlit al fons.

 En aquesta, el pantà de Vinçà:

I aquí, el tren groc creuant el riu Tet:


Finalment, el riu Aglí potser és el més desconegut, perquè neix fora dels Pirineus, a la serra de les Corberes, al departament de l'Aude. Té 82 km de longitud i després de seguir cap al nord, gira cap a l'est per desembocar molt a prop de l'estany de Salses. Travessa ciutats com Sant Pau de Fenollet, Estagell o  Ribesaltes. Del riu, és remarcable les gorges de Galamús, molt a prop de Sant Pau de Fenollet i l'ermita de Sant Antoni.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada