dimarts, 1 de gener del 2013

El temps a Sant Dalmai aquest 2012

El 2012 ha estat un any molt i molt contrastat, tant pel que fa a precipitacions com a temperatures. Hi ha hagut mesos amb molta pluja (octubre) i mesos on no ha plogut (desembre). Hi ha hagut mesos molt freds (el febrer) i mesos molt càlids (l'agost). Anem per parts, com diria Jack el Destripador.

La temperatura mitjana anual ha estat de 14.5º, quatre dècimes per sobre la mitjana. La mitjana de les màximes ha estat de 20.8º i la mitjana de les mínimes, de 8.9º. La temperatura màxima absoluta va ser el 21 d'agost amb 36.7º, i la mínima més baixa, el 3 de febrer (en plena onada siberiana) amb -8.2º. L'onada de fred del mes de febrer ha estat potser el fet més destacat d'aquest any. Durant 18 dies seguits va glaçar, des del 30 de gener fins al 16 de febrer. La mitjana de temperatures d'aquest mes va ser -3.4º per sota la mitjana, una barbaritat. També destacar el mes d'agost, amb més de 2 graus per sobre la mitjana. Podríem resumir que els mesos de maig, juny, agost, octubre i novembre han estat mesos 1 grau o més per sobre la mitjana; mentre que únicament el mes de febrer ha estat molt per sota la mitjana. 

Us poso una imatge de les temperatures màximes del 20 i 21 d'agost, els més càlids d'aquest any:



Pel que fa a precipitacions, el 2012 ha estat un any bastant sec, amb 567 litres anuals (la mitjana és de 660 mm.), i gairebé la meitat que el 2011 (récord amb 1028 litres). Destacar per sobre de tot el mes d'octubre, amb 171.5 litres, seguits del setembre, abril i maig entre 80 i 90 litres. Els mesos més secs han estat el desembre (0 litres) i el febrer (2 litres). El dia que va ploure més va ser el 31 d'octubre, amb 63 litres.

A continuació us poso una imatge amb la precipitació mensual del 2012:


Pel que fa als vents, no ha estat un any amb ratxes molt grans. La més forta, 66 km/h el 25 d'abril. Com és habitual, els mesos d'hivern i tardor domina el vent de component WNW, mentre que a la primavera i a l'estiu, el S o SE.

També us poso unes quantes fotografies fetes al llarg de l'any, amb diversos fenòmens meteorològics:





 I no puc acabar aquest resum del 2012, amb un record al meteoròleg de TV3, en Toni Nadal, que ens va deixar l'1 de juliol al coll de Contraix, mentre feia els Carros de Foc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada