diumenge, 30 de març del 2014

El meu arbre genealògic II: Martí l'holandès



El primer Martí és "només" el meu rebesavi, ja que en Julià Martí Expósito el van abandonar a Sant Martí Sapresa, l'estiu del 1840. Segons conta la història (ben real, eh?, seriosament), en aquesta època hi havia força militars de Flandes (l'actual Holanda) a l'exèrcit espanyol. I un d'aquests va deixar embarassada a una pobreta noia de la zona. Quina va ser la solució? Doncs deixar al nadó a l'Hospici de Girona, concretament l'11 d'octubre de 1840 (en Julià va néixer el 14 d'agost d'aquest any). 

En aquesta imatge, concretament en el segon paràgraf hi ha l'entrada a l'hospici de Girona d'en Julià:


 Així doncs, els nostres gens són estrangers potser... I de tant en tant surten en persones més rosses i blanquetes que el normal...

I pocs dies després, el 15 d'octubre, una parella que no tenia fills va anar a l'hospici i va demanar adoptar a una criatura per alletar-la. Aquesta parella era en Josep Serrat i la Francisca, que viven a cal Cisteller de les Vinyes (Santa Coloma de Farners). Que volia dir alletar a un nadó? Doncs que durant gairebé dos anys rebien cada quatre mesos (gener-maig-octubre) una quantitat de diners per alletar al nadó. La última vegada va ser el gener del 1844.

De veritat que no us ho creieu?? Mireu aquesta altra imatge... 


 Posteriorment, la parella va acabar adoptant a en Julià, ja que no tenien fills.

Una curiositat del cognom Martí Expósito i també el Serrat, és que en diferents padrons de població de Santa Coloma de Farners i també en algunes actes de naixement dels seus fills, apareixen els cognoms barrejats (Martí Gubau, Expósito Gubau, ell mateix com a Julià Martí Serrat...). Fins i tot, alguns descendents del primer fill van mantenir el cognom Expósito com a primer, deixant de banda el Martí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada