dijous, 9 d’abril del 2015

El vent de quaresma o marinada

Fa 2 dies que a Sant Dalmai bufa un vent molest, que se sol iniciar entre les 11 i les 12 del matí i acaba al capvespre, quan el sol es comença a pondre. I com bé diu el seu nom, comença a finals de març o inicis d'abril i acaba al setembre o octubre. A Sant Dalmai, molta gent en diu vent de quaresma, però no és res més que la marinada.Fins i tot hi ha una dita que diu: "si massa vent de quaresma fa, ni palla ni gra". Doncs ja fa 2 dies que aquest vent molest és tema de conversa. A veure si uns en puc fer cinc cèntims.

Aquest vent és d'origen marítim, del SSE, i és típic de dies anticiclònics quan les temperatures comencen a ser elevades. L'origen és la diferència de temperatura entre l'aigua del mar i el terra. El sòl s'escalfa més ràpidament que no pas l'aigua i això ocasiona un vent en direcció cap a la terra (per això també és conegut a vegades com a terral).

Perquè hi hagi la brisa cal tota una sèrie de factors:

1- vent en general fluix

2- absència de núvols, ja que així la terra s'escalfarà més que no pas l'aigua del mar

3- temperatura del mar inferior a l'ambiental

Així doncs, durant la nit i a primeres hores del matí, com que la temperatura del terra no és prou elevada, no hi ha aquesta diferència tèrmica i el vent no apareix.

En la imatge següent, extreta de la web de l'estació meteorològica de can Bes a Salitja, podem veure l'evolució del vent en els últims 3 dies:

Com es pot observar, el vent apareix a mig matí fins a mitja tarda.

A part d'aquesta part més tèorica, el fet que Sant Dalmai es trobi orientada clarament cap al sud i una mica enlairada respecte la plana, fa que aquest vent sigui molt més present que no pas, per exemple, a Vilobí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada