dilluns, 26 de desembre del 2016

L'ofici de matalasser

L’ofici artesanal ha perdurat fins avui i ha resolt les necessitats quotidianes del descans de cada persona. El matalasser treballa de manera personalitzada cada matalàs o coixí; el fa un a un i té en compte les singularitats de cada persona: les característiques morfològiques, així com possibles patologies físiques o dolors crònics.

 La feina del matalasser, un cop té la llana neta i cardada, es basa en confeccionar el matalàs que, bàsicament, consisteix en els següents passos:

Picar la llana: la llana cal estarrufar-la i extreure’n la pols i les impureses perquè quedi flonja i neta.

Tallar i senyalar les teles: les teles es tallen  tenint  en compte les mides del somier o de la base on reposa el matalàs. També se senyalen els punts on van les vetes.

Fer els ullets: es fan uns forats aparellats i es posen uns ullets que permeten lligar-hi unes vetes per evitar el desplaçament de la llana.

Repartir la llana i posar les vetes: es col·loca i es reparteix uniformement la llana per tot el matalàs per després lligar les vetes que travessen el matalàs tant per sobre com per sota.

Cosir les teles i fer el rivet: es cus i es tanca el matalàs amb el “punt amagat” per llavors enllestir la feina amb el borlet anglès.

http://ecomatalasser.cat/ofici/

I ara uns preguntareu a què ve tota aquesta història. Doncs mireu les fotos d'un matalasser amateur:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada