divendres, 23 de novembre del 2018

80 anys del bombardeig feixista a Calella

La matinada del 24 de novembre del 1938, l'aviació italiana va bombardejar el nucli antic de Calella, concretament quatre bombes sobre els carrers Riera, Colom i Sant Isidre, causant 3 morts. 

La primera bomba va fer explosió al jardí de la casa del Sr Passols, cantonada del carrer Sant Isidre i Colom; la segona sobre la fàbrica Llobet-Catà del carrer Riera, morint Martí Barceló Prat i un seu fill, Llorenç Barceló Roig; la tercera bomba va caure a l'hort del senyor Marré, a l'altre costat del carrer Riera, sense cap mort ni ferit; la quarta, va enderrocar les cases de Roser Vivancos Zamora, que va morir, i la del pescador senyor Tenas. 7 cases van quedar completament destrossades i una quarantena amb desperfectes

Els avions venien de Palma de Mallorca i es van dirigir cap a Mataró, Pineda i Calella. 

En aquesta època hi havia diversos refugis antiaeris, entre ells, el del Parc Dalmau. Aquest refugi va entrar en servei el 1937 i va ser el tercer; ja n'hi havia un a la montanya del Roser (al costat de l'Hospital Vell) i un altre anomenat la Granja. Cada refugi tenia capacitat per 3.600 persones i depenent dels carrers, cada veí havia d'anar a un o un altre.

El 4 d'abril de 1937 es va produir un altre bombardeig, aquest però només va afectar a la fàbrica Llobet i Guri, sense cap pèrdua humana.

El diumenge 25 es farà un homenatge a les víctimes i també s'inaugurarà un monòlit al lloc on van caure les bombes.

Un testimoni és Xavier Gamell (www.radiocalella.cat): "D’aquests morts hi van haver dos que eren de la meva família, que era el meu avi, Martí Barceló, i el seu fill petit d’onze anys. Ells van ser dues víctimes, i després en va haver una altra al carrer Colom, la Vivancos, que va ser destrossada per la bomba. Es farà un homenatge a les víctimes, s’inaugurarà un monòlit al carrer Riera, més o menys al centre de les quatre bombes que van haver."

 Construcció del refugi del Parc Dalmau (www.radiocalella.cat)

Informació treta, en part, del llibre "República i Guerra Civil a Calella (1931-1939)", de Jordi Amat i Teixidó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada