dissabte, 5 de setembre del 2020

Girona amb ulls de turista

Avui he fet una ruta per Girona com si fos un turista pel barri vell: Sant Feliu, la Catedral, el riu Onyar, etc.

L'església de Sant Feliu és la parròquia més antiga de Girona, documentada ja el 882, encara que la construcció vigent és del segle XIV d'estil gòtic. Una de les típiques fotos de Sant Feliu és des del pont de Sant Feliu, construït el 1995 pels arquitectes Blázquez, Guanter i Solà.

Seguim per la plaça Independència, carrer Santa Clara i trobem el pont de Ferro, el d'Eiffel, el de les Peixateries, i oficialment  pont de les Palanques Vermelles. Dissenyat per la companyia Gustave Eiffel, fou acabat el 1877. Una foto típica del pont és amb la Catedral i les cases de l'Onyar per dins de l'entramat vermell del pont.

El pont de Pedra, construït entre el 1850 i el 1856,  substituïa el pont medieval existent (pont de Sant Francesc) i se li posà el nom d'Isabel II.


Pujant pel carrer de la Força (el cardo maximus de la Girona romana), davant del Museu d'Història, trobem la Pedra de la Mitja Llegua. El 1451 es van posar diferents pedres a mitja llegua de distància de la ciutat, i es prohibia la venda de carn, vi, pa i altres aliments dins d'aquesta mitja llegua. A inicis del segle XIX es va suprimir aquesta norma.

Tornem a enfilar el carrer de la Força i trobem a mà dreta la Catedral de Santa Maria amb l'escalinata. Construïda a partir del segle XI, sobre una esglèsia preromànica existent (però sense cap resta visible), es va inaugurar el 1038. Durant els segles posteriors es va anar ampliant, segle XIV (gòtic), segle XVIII (barroc, la façana). Entre el 1685 i el 1699 es va construir l'escalinata de 90 graons.


Seguint la pujada del Rei Martí, passem per sota el portal de Sobreportes, entrada nord de la ciutat medieval emmurallada. Aquestes torres estan situades sobre la muralla romana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada