diumenge, 5 d’octubre del 2014

El 6 d'octubre de 1934

Després de la proclamació de la República i l'Estatut d'Autonomia del 1932, com sempre passa en aquests casos (i en l'actualitat també), les relacions entre la Generalitat i el poder central a Madrid no sempre eren bones. Diferents lleis aprovades durant el 1934, així com l'eterna picabaralla entre la Lliga i ERC, va ser el caldo de cultiu perquè el dia 6 d'octubre de 1934 es convoqués una vaga general.

Al vespre, es van concentrar a la plaça de Sant Jaume un seguit de gent d'Aliança Obrera que volien parlar amb el president Companys. Van accedir i cap a un quart de nou del vespre va sortir al balcó de la Generalitat Lluís Companys i va proclamar:

"En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del poder a Catalunya, proclama l'estat Català de la República Federal Espanyola i en establir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica"

De seguida, el president Companys es va comunicar amb el cap de l'exèrcit a Catalunya (el general Batet), però aquest va dir-li que no es posava a les seves ordres. El general Batet va trucar a Madrid i es va proclamar l'estat de guerra. L'exèrcit espanyol va anar prenent diferents places de la ciutat i finalment es va decidir el desallotjament del palau de la Generalitat. A la matinada del dia 7 d'octubre, es va detenir a tot el govern de la Generalitat i es va dictar la supressió de l'Estatut de Catalunya. Es van prohibir revistes, es van retirar de la Generalitat les competències d'educació, justícia i ordre públic. El coronel Jiménez Arenas va ser designat governador civil de Catalunya, substituït el gener del 1935 per Manuel Porta Valladares.

Tota aquesta situació de suspensió d'autonomia va durar fins a les eleccions del febrer del 1936, que van significar l'alliberament del president i la restauració de la Generalitat, però que va durar poc temps, perquè 5 mesos després es va originar el cop d'estat i l'inici de la Guerra Civil.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada