dilluns, 29 d’abril del 2019

Ruta per la costa vermella

La Costa Vermella és el tram de costa entre Cervera i Argelers de la Marenda, límit sud de la França continental, amb Portbou (sud) i la platja d'Argelers (nord) com a límits.

Portbou és l'últim poble de la Costa Brava pel nord, arresserat al voltant de la cala de Portbou. Amb la inauguració el 1878 de l'estació internacional de ferrocarril, el poble va créixer molt, i la falta de superfície va fer que es construissin blocs de 2 i 3 pisos per poder encabir-hi la gent. El 1930 van arribar gairebé a 4.000 persones, en l'actualitat, poc més de 1.000 habitants.








Cervera de la Marenda és el primer poble de la Costa Vermella venint de Catalunya, després de travessar el coll dels Belitres. També té una estació internacional de ferrocarril i el far ubicat al cap de Cervera, punta meridional de França. Igual que Portbou, Cervera era un barri de pescadors que en inaugurar-se l'estació de tren va créixer molt al voltant de la cala.








El següent poble és Banyuls de la Marenda, un poble on el turisme i la vinya són part del seu interès. Nombroses urbanitzacions s'escampen pel terreny més suau que no pas el de Cervera. Al sud del poble hi ha el port nàutic.



Port-Vendres es troba en una cala molt tancada però profunda, i durant molt de temps va ser el principal port de tota aquesta zona per embarcar cap a Algèria. La vinya és la principal activitat econòmica, amb la marca Banyuls-Colliure.


Cotlliure és l'últim poble ubicat a la costa Vermella  (Argelers ja es troba a la plana, encara que part del seu municipi també es troba en aquesta costa). El turisme, la vinya i les anxoves són tres elements característics del poble. També hi és enterrat Antonio Machado.

Finalment, trobem Argelers de la Marenda, ja a la plana del Rosselló, amb la platja d'Argelers que va rebre 100.000 refugiats republicans catalans i espanyols ara fa 80 anys.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada