diumenge, 12 de maig del 2019

El camí vell de Núria

El camí vell de Núria, el camí que històricament seguien els pelegrins per accedir al santuari de Núria, és una de les rutes més conegudes i transitades, però jo no l'havia feta mai.


Són uns 14km de recorregut (7 de pujada i baixada) amb un desnivell positiu de 930 metres. 2h15' de pujada i 1h35 de baixada.

La pujada l'he fet seguint el camí tradicional (pel pont del Cremal), mentre que la baixada l'he fet pel Roc del Dui i l'oratori de Corbell, un recorregut nou que aprofita part del recorregut del cremallera que ara ja no s'utilitza (per què el 2008 es va fer un túnel).

Sortint de Queralbs, es passa per darrera la masia de la Ruïra, amb vistes del Torreneules. Es passa per la font de la Ruïra, la balma del Ferrer i aquí hi ha el trencant que puja cap a l'oratori del Corbell i que faré de baixada.







Seguim el corriol, a vegades empedrat i amb esglaons i tot, i passem per la balma de Sant Pau, amb unes vistes de les Roques de Totlomón i també de les gorgues de Núria.








Ens acostem al riu de Núria fins arribar al pont de Cremal que travessa el riu. És un pont d'origen romànic però reconstruït als segles XV-XVI.




A partir d'aquí comença la pujada més forta, per les marrades del Salt del Sastre. Un cop a dalt, veiem les cascades del salt de Fontalba.







Arribats al Salt del Sastre, el camí camí con pujant fins arribar a la cascada de la cua de Cavall.


Tot seguit, travessem la línia del cremallera i el riu de Núria i entrem al pla de Sallent.



A nivell del riu, veiem un pont molt antic, que ens indica que el camí històricament passava més a prop del riu.

Una última pujada i arribem a la creu d'en Riba on podem gaudir ja de les vistes del santuari de Núria.








L'origen del santuari és una capella construïda a mitjans del segle XI per ordre del monestir de Ripoll. Més endavant es va construir un alberg per donar refugi als pelegrins. El 1615 es va construir la capella de Sant Gil i entre el 1883-1911 es construeix l'actual edifici.

Capella de Sant Gil

Santuari de Núria








La baixada fins al salt del Sastre és igual. Però en començar les marrades es gira a mà dreta i es va a buscar l'antiga via. Se segueix uns metres, es travessa un túnel, es passa per la zona coneguda com els Descasadors i després deixem la via per pujar al roc del Dui i l'oratori del Corbell.




Poc després, tornem a agafar el camí de pujada i arribem a Queralbs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada