dissabte, 2 de novembre del 2013

Resum meteorològic Octubre 2013 a Sant Dalmai

Com ja haveu haver notat, el mes d'octubre ha estat molt càlid i molt sec. Llevat d'una petita refrescada al voltant del Pilar i els últims 2 dies de mes, la resta de dies hem tingut unes temperatures (sobretot màximes) realment extraordinàries i fora del normal.

En moltes estacions climatològiques, aquest mes d'octubre ha estat el més càlid, i en estacions amb més de 100 anys de vigència (Fabra a Barcelona i l'estació de l'Ebre per exemple) ha estat també el més càlid. Per què ha estat un mes molt càlid? Bàsicament perquè durant gairebé tot el mes d'octubre hem estat influenciats per una borrasca situada al nord-oest de la península ibèrica que ha anat enviant fluxos del SW, que porten pluja per exemple a Andalusia, però ens arriben en forma de núvols alts i mitjos i reescalfats a la Mediterrània. I el punt màxim va arribar el diumenge 27 i dilluns 28 d'octubre. Per exemple, a Vilobí d'Onyar es van superar els 31 i 32 graus de màxima.

A Sant Dalmai, vam arribar a 30.1º el dia 28.

La temperatura mitjana del mes d'octubre ha estat de 17.8º (+2.8º respecte la mitjana). Les temperatures més fresques dels dos últims dies ha fet baixar la mitjana en dues dècimes ja que el dia 29 la mitjana era de 18.0º. La temperatura més alta ha estat, com ja hem comentat, de 30.1º el dia 28, i la mínima més baixa, 6.3º el dia 30.



Pel que fa a la precipitació, amb el domini del component SW, tots els fronts arribaven molt esquifits, i la precipitació ha estat produïda per tempestes a la primera quinzena de mes. De fet, des de l'11 d'octubre que no plou. Durant el mes han caigut només 23.5 litres, una tercera part de la mitjana que són 83 litres. El 2013 portem 591 litres (40 litres més que la mitjana anual a l'octubre), però ja fa uns quants mesos que plou per sota la mitjana.

Finalment, pel que fa als vents, el domini ha estat de component WNW, amb una mitjana de 2.7 km/h i una ratxa màxima de 45.1 el dia 28.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada