dimecres, 1 de gener del 2014

Resum meteorològic Sant Dalmai any 2013

Amb aquest any, ja porto 17 anys seguits recollint les dades de precipitació a Sant Dalmai. Des del 1997, que amb un pluviòmetre típic i popular, vaig buidant tota l'aigua que va recollint. Les dades que ofereixo de temperatura són de l'estació de can Bes, a Salitja.

Com ha estat el 2013?

Podríem dir que ha estat un any normal, ni sec ni plujós, ni fred ni càlid. Però si que ha estat un any d'extrems, i cada vegada ens haurem d'anar acostumant més a períodes extrems.

Pel que fa a precipitacions, a Sant Dalmai han caigut 699.5 litres. La mitjana a l'Aeroport de Vilobí (entre els 1973-2000) és de 737 litres, mentre que la mitjana des del 1997 fins ara a la meva estació és de 662 litres. Per tant, ens trobem dins la mitjana del que és habitual.

Ara bé, si enfoquem una mica més en el detall, podem veure com la primavera va ser extraordinàriament plujosa (336 litres al març, abril i maig), mentre que la resta de mesos (a excepció potser de l'agost i del novembre), han estat relativament secs (entre els 15 i 30 litres). Per tant, entrem al 2014 amb una tendència a la baixa de precipitacions.

Quines coses podem destacar? El dia més plujós va ser el 17 de novembre, que van caure 69.5 litres. En canvi, durant 35 dies seguits no va caure ni una gota (de l'11 d'octubre al 15 de novembre). Destacar, també, les quatre volves de neu que van caure les tardes del 25 de febrer i del 27 de novembre, testimonial.
També podem destacar la llevantada dels dies 4-6 de març, amb registres superiors als 250 litres a la zona de Maçanet de Cabrenys, el Montseny i els Ports. Això va suposar una crescuda molt important del riu Ter, com es poden veure en les fotos següents a Pedret i Pont Major:


 

Pel que fa a temperatures, la temperatura mitjana anual ha estat de 13.0º, exactament la mitjana. Per tant, podríem pensar en un primer moment que ha estat any on a l'estiu ha fet calor, a la primavera i a la tardor no, i a l'hivern fred. Doncs, no ben bé.

El mes de febrer va ser extraordinàriament fred, amb gairebé 2 graus per sota la mitjana. El juny també va ser força fresc, amb 1 grau per sota la mitjana. Tot això ho vam recuperar a la tardor. La segona quinzena de setembre va ser molt càlida, superant els 30 graus. El mes d'octubre, però, va ser extraordinari. Gairebé 3 graus per sobre la mitjana, amb temperatures superiors als 30 graus (30.1 el dia 28). Moltes estacions han batut el rècord històric, com el Fabra de Barcelona. 

Per tant, com podem veure, malgrat que la mitjana hagi estat la que toca, hem tingut mesos molt i molt extrems. La temperatura màxima absoluta l'hem tinguda el dia 7 de juliol amb 33.2º, mentre que la mínima més baixa, -6.1º el dia 24 de febrer.

Per acabar, us poso dues fotografies d'aquest d'any, amb l'entrada de la primavera i un arc de sant Martí:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada