dimecres, 31 de maig del 2017

La cartoixa d'Escaladei

La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei va ser fundada el 1163 per Alfons el Cast, situada al poble d'Escaladei dins del municipi de la Morera de Montsant (Priorat).

Durant el segle XIII i la primera meitat del XIV, es construí l'església, el claustre amb dotze cel·les, el refectori. La conreria fou bastida a uns 2 km del monestir, on actualment hi ha l'entitat d'Escaladei. La conreria era, pròpiament, l'habitatge annex al monestir des d'on es dirigia el conreu dels camps. Hi havia allí la casa procura, que administrava els afers, no solament de la cartoixa, sinó de tota la zona del Priorat.

Vers el 1333 s'acabà el segon claustre amb 12 cel·les més, costejat per l'infant Joan d'Aragó i d'Anjou, arquebisbe de Toledo i després de Tarragona, que sembla que fou entre 1324 i 1327 monjo d'Escaladei. El 1403 Berenguer Gallard, de Lleida, féu edificar un tercer claustre amb 6 cel·les i la cartoixa assolí el nombre màxim de 30 monjos i 15 llecs.

Després de diverses èpoques d'esplendor i de grisor, el 1835 amb la desamortització de Mendizábal els monjos van haver de marxar, es van saquejar molts elements i va quedar en una situació molt degrada. En els últims anys, s'han començat a restaurar diferents elements, com l'església.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada