divendres, 4 d’agost del 2017

L'òptim climàtic medieval

Aquests dies estem dins d'una onada de calor, i ja fa anys que les temperatures mitjanes van augmentant de manera general, en part per causes humanes. 

Fa segles hi va haver una època més càlida general a tot el planeta, concretament entre els segles X-XIII, conegut com a òptim climàtic medieval.

Malgrat no haver-hi tantes dades com ara, o en l'edat moderna, sembla que a l'Atlàntic Nord, però també a la Xina o Nova Zelanda, hi va haver una època amb un clima més càlid de l'habitual. A Anglaterra, s'ha pogut comprovar amb les poques dades escrites i amb dades botàniques un augment de la temperatura, igual que a Terranova, on els vikings es van establir entre aquests segles, però més endavant es van despoblar, a partir del segle XV.

Al nostre entorn més proper, es va estudiar 100 llacs dels Pirineus a través dels sediments i es va poder observar com les temperatures en aquesta època eren 0.25º superiors a les actuals. A Galícia, es va fer un estudi de 2,5 metres de longitud en una zona de torba i es va determinar que les temperatures eren 1.5º més elevades que l'actual. 

Malgrat que les dades no són moltes ni molt fiables, si que es pot determinar que entre el 950 i el 1250 aproximadament, hi va haver un augment de les temperatures. Després d'aquest òptim climàtic medieval, va venir la petita edat del gel.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada