dissabte, 21 d’octubre del 2017

Cosetes de la Bisbal d'Empordà

Amb l'excusa de la X Trobada del blog del temps amb noms i cognoms, un guia ens ha ensenyat i explicat unes quantes coses de la història de la Bisbal.

El Pont Vell:

Fou construït l'any 1606 pel bisbe Francisco Arévalo de Zuazo, en un lloc on sembla que n'havia existit un altre. És de dues arcades i donava entrada a les muralles de la vila medieval pel camí de Girona.

Portal de la Riera:

El portal o torre de la Riera és l'única part que ens queda de les antigues muralles que encerclaven la Bisbal, construïdes al segle XIV. Adossada al portal i al carrer de la Riera, es troba la casa gòtica dels Almar, rics comerciants de la baixa edat mitjana.

Castell-palau dels bisbes de Girona:

Construït entre el final del segle XI i inici del XII pels bisbes de Girona. És una de les mostres més importants del romànic civil català. El castell va ser ampliat al segle XIV amb la muralla exterior i altres dependències. La façana principal va ser molt modificada als segles XVI i XVII, per donar-li un caràcter més sumptuós.

Església parroquial:

L'església de Santa Maria de la Bisbal va ser consagrada pel bisbe de Girona l'any 904. L'antiga església fou enderrocada el 1701 i els seus materials foren reutilitzats per bastir part de l'actual. D'estil barroc, és un edifici d'una sola nau amb capelles laterals i capçalera poligonal. La portalada principal data de 1757 i porta l'escut de la Bisbal; el campanar alt i esvelt fou acabat el 1770 i és un dels signes d'identitat de la ciutat.

La Volta de la Mel:

La volta de la mel és en un dels costats de la Plaça Major, l'antiga plaça coberta de la Bisbal. Construïda el s.XVIII, és un dels porxos d'accés a la plaça que avui encara es conserva. El nom prové de la venda d'aquesta dolça substància.

Call jueu:

La primera notícia documentada que ens parla dels jueus a la Bisbal data del 1285. De l'aljama de la Bisbal, únicament en resta el carrer del "Call". S'hi accedeix per dues portalades amb arcades, que a la seva època es tancaven per tal d'aïllar-se de la resta de la població.

Les voltes d'en Galí:

Construïdes l'any 1835 per Joaquim Galí, un comerciant que va instal·lar-hi el seu magatzem i botiga de robes. És un exponent de l'arquitectura neoclàssica, format per un gran porxo de sis arcs sostinguts per columnes de pedra coronades per capitells dòrics.

Les Voltes:

És un conjunt d'edificis porticats formant un bloc únic, projectat per l'arquitecte Martí Sureda i Deulovol l'any 1854, en estil neoclàssic però amb elements ben característics del romanticisme: les baranes dels balcons i diversos motius decoratius.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada