dimarts, 10 d’octubre del 2017

EFTA

L'EFTA (European Free Trade Association-Associació Europea de Lliure Comerç) eren unes sigles que ens vam aprendre quan anàvem a l'institut. Ara torna a prendre notorietat.

L'EFTA es va establir el 1960 com a bloc comercial alternatiu a la CEE entre 7 estats: Àustria, Dinamarca. Noruega, Portugal, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. En l'actualitat la formen 4: Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein.

Segons Vilaweb, els països de l’EFTA es beneficien de les quatre llibertats de la Unió Europea com si en fossin membres: les llibertats de circulació de persones, béns, serveis i capitals. Així doncs, aquests països funcionen com si fossin de la UE perquè en tenen tots els avantatges. En contrapartida, han d’adoptar la majoria de les lleis de la UE, per bé que n’hi ha un percentatge petit que no cal que l’adoptin. Del punt de vista del pressupost comunitari, els països de l’EFTA no reben fons europeus, però tampoc no han de pagar com paguen els membres de la UE. L’EFTA, com a tal, contribueix, això sí, a finançar el mercat únic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada