dimecres, 15 de novembre del 2017

Girona, clau per a l'independentisme. El Punt Avui

Les comarques gironines, feu històric del sobiranisme, tenen un paper cabdal per assolir la majoria independentista al Parlament el 21-D. En una convocatòria que es presenta com un nou plebiscit sobre la independència i sense repetir l’experiència de la candidatura unitària de Junts pel Sí, el repte de l’independentisme, amb el president i mig govern a l’exili i la resta a la presó, és confirmar a les urnes la demostració de força que des de l’1 d’octubre s’ha vist al carrer cada cop que s’ha fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se. A l’hora de fer les llistes, els partits opten per figures amb una marcada trajectòria sobiranista.
 
En les eleccions del 2015, Junts pel Sí i la CUP van recollir el 64,6% dels sufragis, convertint-se en la demarcació més independentista. A les comarques gironines, hi va haver una participació de gairebé el 78%, la més alta de les quatre circumscripcions, en els comicis amb més participació de la història democràcia. Dels 17 diputats en joc a la demarcació, l’independentisme en va aconseguir 12 amb un triomf aclaparador de Junts pel Sí. Amb un figura tan simbòlica i representativa de cap de llista com Lluís Llach, Junts pel Sí va rebre més del 56% del suport a les comarques gironines i va obtenir 11 diputats. L’exentrenadora de l’Uni Girona Anna Caula era la número dos, mentre que l’aleshores alcalde de Girona, Carles Puigdemont, figurava com el tercer de la llista gironina de Junts pel Sí. Per primer cop, a més, la CUP (8,6%) va aconseguir representació gironina. El cap de llista cupaire, Benet Salellas, va entrar al Parlament després que la candidatura aconseguís duplicar el nombre de vots a la demarcació respecte al 2012. La CUP va aconseguir situar-se com a segona força més votada en molts municipis gironins, entre els quals, capitals de comarca com ara Banyoles i la Bisbal d’Empordà.

Quant als partits denominats constitucionalistes, el PP (5,9% dels vots) i el PSC (8,7%) van perdre un escó a favor de Cs (12,6%), que en va aconseguir dos. Els populars i socialistes gironins es van quedar amb una única representació, igual que Catalunya Sí que es Pot (4,8%), que es va mantenir pels pèls amb un diputat. Les eleccions suposaran també un baròmetre per a aquests partits en el feu independentista gironí, sobretot per als socialistes, després del seu suport a l’estratègia repressiva de l’article 155 i per l’aliança amb els hereus d’Unió. Per a Cs, l’objectiu és revalidar els dos diputats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada