dimarts, 28 de novembre del 2017

Tipologies de masses d'aire en la climatologia

Aquesta setmana tindrem una onada de fred àrtic; altre vegades ens arria una massa d'aire siberiana; a l'estiu, onades de calor saharianes, etc.

Una massa d'aire és una gran porció d'aire, de centenars de quilòmetres en extensió, amb una temperatura, humitat i gradient vertical de temperatura molt similars. Perquè una massa d'aire agafi aquestes propietats tan similars, s'ha de situar durant dies sobre una regió que sigui molt estable, anomenada regió generadora de masses d'aire. Per exemple, Sibèria, el desert del Sàhara o els oceans en són exemples.

A les nostres latituds, bàsicament ens afecten 5 tipologies de masses d'aire generals, depenent d'on prové l'aire.

Massa d'aire àrtic. Prové directament del pol nord i és molt freda però seca perquè creua el continent  perdent la humitat. És una massa d'aire que ens afecta a l'hivern. 

Massa d'aire polar marítim. No és tan freda com l'àrtica i la polar continental, però en canvi, és més inestable, sobretot a la cara nord dels Pirineus. És la que produeix nevades molt copioses a la Val d'Aran i punts alts dels Pirineus. Es genera a l'Atlàntic Nord.

Massa d'aire polar continental. És la que s'anomena popularment siberiana. Prové de l'interior del continent asiàtic, és molt freda però estable. 

Massa d'aire tropical marítima. Se sol formar a l'estiu, és càlida i inestable, però no sol donar precipitacions molt importants, sinó núvols i pluges dèbils. És la típica situació de vents dominants del sud-oest.

Massa d'aire tropical continental. Es forma sobre el desert del Sàhara, és molt càlida i molt estable. La majoria d'onades de calor a l'estiu són produïdes per aquesta massa d'aire.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada