dijous, 17 de maig del 2018

El Prepirineu aragonès: los mallos de Riglos, Jaca i la peña Oroel

Per arribar al Pirineu aragonès, primer cal travessar el Prepirineu. Es pot travessar per Aínsa, el port de Monrepós cap a Sabiñánigo i Jaca, o pels Mallos de Riglos fins a Puente la Reina i d'aquí cap a Echo, Ansó o Navarra.

Els Mallos de Riglos són un conjunt de cingles i "mallos", semblant a la nostra Montserrat, però sense tanta extensió òbviament. Estan situats al Prepirineu, a cavall de les províncies de Huesca i Zaragoza. Estan formats per conglomerats (grava i sorra). És una zona molt important d'escalada i senderisme.













Jaca és la capital de la comarca de la Jacetania, la més nord-occidental d'Aragó (inclou les valls d'Ansó i Echo, per exemple). Té uns 17.000 habitants i la seva capital és Jaca.

S'ubica a llevant del riu Aragón i ja en època romana es va convertir en un punt de defensa important dels camins que enllaçaven amb el Pirineu. En l'època medieval, la ciutat va adquirir la importància que havia perdut durant segles, i al segle XVI Felip II va ordenar la construcció d'una ciutadella a les llavors afores de la ciutat.








Altres elements arquitectònics a destacar són la catedral de San Pedro, del primer romànic (segle XI):



 A l'est de la catedral, s'han trobat unes restes de la primitiva església de San Pedro, del segle IX. De fet, s'ha trobat part de la planta. També s'hi ha trobat una necròpolis romana i, per tant, ens trobem segurament davant la primera església de la ciutat.




La Torre del Reloj, coneguda també popularment com la Torre de la Cárcel, d'estil gótic del segle XV, era la presó, i més endavant s'hi va situar un rellotge per fer front al rellotge de la catedral.



Finalment, també destacar el puente de Sant Miguel, sobre el riu Aragón, a ponent de la ciutat de Jaca. És uns dels escassos ponts medievals del Pirineu que encara queden drets. Sembla ser que és del segle XV, però no s'ha pogut autentificar exactament. S'ha restaurat diverses vegades (1608-1816). Té 96 metres de longitud i un alçat asimètric ja que la llera dreta és més alta que no pas l'esquerra. Té pefil a doble vessant (típic dels ponts medievals) i un arc central apuntat de 17 metres màxim d'altura. Pel pont passava el camí que històricament comunicava Jaca amb les valls occidentals del Pirineu aragonès (Aisa, Echo i Ansó) i també cap a Berdún i Navarra.









Si us heu fixat amb les fotografies de Jaca, hi apareix una muntanya darrera seu, és la peña Oroel. Té una alçada de 1769 metres i és visible des de molts punts per la seva ubicació i també perquè no hi ha cap altra muntanya al seu voltant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada