dijous, 17 de maig del 2018

La Selva d'Irati

La selva d'Irati és un extens bosc que s'estén pel nord de Navarra i pel sud d'Iparralde. És l'extensió forestal més gran de Navarra i una de les fagedes més ben conservades d'Europa.

La selva d'Irati queda delimitat per l'Orhi al nord-est, la serra d'Abodi al sud i Roncesvalles a l'oest. Els dos accessos són per Orbaiceta (vall d'Aezkoa) i Otxagabia (vall de Salazar). 



La selva d'Irati s'estructura al voltant del riu Irati (format per la unió dels rius Urtxuria i Urbeltza) i l'embassament d'Irabia, un pantà només d'ús hidroelèctric. Malgrat ser un bosc explotat des dels segles XVI-XVII, està molt ben conservat per l'ús correcte de la seva explotació.

La Selva d'Irati és la segona fageda més gran d'Europa, només superada per la Selva Negra. El faig és l'espècie forestal predominant, però també hi ha el bedoll, el teix, l'arç, el til.ler, i sobretot també l'avet. A les cares més solelles, apareix el roure pubescent.

Pel que fa a la fauna, els cèrvols, els senglars i les daines són els mamífers més grans. Però també hi ha molts altres petits mamífers, aus, peixos, amfibis, etc.

Malgrat ser un dia amb boira, el cromatisme de la primavera és ben viu. Múltiples tonalitats de verds, ocres, marronosos, dels diferents arbres i arbustos. Des de les Cases d'Irati (venint d'Otxagabia), vaig resseguir els dos costats del riu Urbeltza, arribant a la cascada del Cubo i també visitant l'ermita de la Virgen de las Nieves.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada