dijous, 17 de maig del 2018

Les valls d'Echo, Ansó, Erronkari i Zaraitzu

Les últimes valls pirinenques occidentals són aquestes quatre que he visitat els últims dies. Dues pertanyen a l'Aragó (Ansó, limitant ja amb Navarra, i Echo), i dues més a Navarra (Erronkari o Roncal, limitant amb Aragó, i Zaraitzu o Salazar). 

La Vall d'Echo (sense H, tan en castellà com en aragonès és sense H) té com a principals aspectes a destacar, la part superior de la vall, com la Selva de Oza o la Boca del Infierno, un pas molt estret i espectacular del riu Aragón Subordán.








La vall d'Ansó té a la part més alta l'entorn de Zuriza, Gamueta i el refugi de Linza i també un congost ben estret, amb el riu Veral:









En canvi, la part baixa de la vall d'Ansó hi trobem la Foz de Biniés, un congost per on la carretera i el riu Aragón Subordán serpentegen per arribar al poble d'Ansó.








Paral.lel a la vall d'Ansó, però sense un ambient tant d'alta munyanya, hi ha la Foz de Fago, un estret rocallós, per on discorre el riu Majones:





La primera vall navarresa és Erronkari (Roncal) i Belagua a la part superior, ja molt més alpina i l'única vall glacial de Navarra. És una vall dominada pel riu Esca.





Finalment, tenim la vall de Zaraitzu (Salazar), que s'allarga seguint el riu Salazar, i té com a límit nord l'Orhi, el primer 2.000 dels Pirineus de l'oest. Otsagabia és la principal població de la vall i porta d'entrada a la selva d'Irati.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada