dissabte, 16 de febrer del 2019

Banyoles, sense l'estany

Banyoles és coneguda per l'estany, però també té altres elements destacats, entre ells el casc històric i tres edificis claus.

El monestir de Sant Esteve és molt antic i ja es té constància el 812. Al llarg dels segles, el monestir va anar guanyant importància i d'ell en depenia, per exemple, el monestir de Sant Pere de Rodes. El 942 el monestir va ser destruït i la seva reconstrucció es va consagrar el 957. D'origen romànic, en destacava el claustre romànic, destruït el segle XVII; la seva reconstrucció és d'estil neoclàssic.


Santa Maria dels Turers és una església gòtica, del segle XIV, construïda sobre una altra romànica. En el seu origen, depenia del monestir de Sant Esteve. Està dedicada a la mare de déu de l'Assumpció.


La Pia Almoina és un palau gòtic que en el seu origen albergava una institució benèfica laica dedicada a repartir pa i roba als necessitats. Consta de tres plantes i es va construir a partir de cases urbanes medievals dels segles IX-XI. A l'est de la Pia Almoina, es pot veure un tram de la muralla medieval.






Un altre element estructural de la xarxa urbana de Banyoles són els recs, que travessen la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada