diumenge, 24 de febrer del 2019

Passejant per la muralla de Girona

Girona té com a element d'interès cultural, arquitectònic, històric i turístic les seves muralles. Part d'elles són visitables, sobretot la medieval.

Passejant per la muralla pots veure la ciutat d'una altra manera.

El recorregut que he fet avui ha començat al Jardí de la Infància i ha acabat a Torre Gironella. És un tram de la muralla medieval, del segle XIV, en època del rei Pere el Cerimoniós.

A peus de les escales de pujar a la muralla trobem un refugi antiaeri de la Guerra Civil. Es va construir el 1938 i té 584 m2 i pot acollir 600 persones.

Un cop dalt la muralla, s'observa entre la trama urbana dues torres en un carrer estret. Es tracta de l'església del Sagrat Cor, d'estil neogòtic, de finals del segle XIX. La construcció d'edificis davant la façana principal impedeix que es pugui veure clarament i només les dues torres es ceuen de lluny.


A mesura que anem caminant per si re la muralla, veiem més a prop la Catedral, segurament l'emblema de la ciutat. Construïda sobre la catedral romànica, l'estructura actual és del segle XIV, d'estil gòtic. Però no es va acabar fins el segle XVIII en ple barroc. La façana, per exemple, és barroca. La porta dels Apòstols és iniciada al segle XIV però les figures dels apòstols es van treballar al segle XV. Durant la guerra civil es van perdre deu de les dotze figures.




Finalment, un altre element destacable a tocar de la muralla és el convent de Sant Domènec, seu de la Facultat de Lletres de la UdG. De principis del segle XIV està dedicada a l'Anunciació i és un dels edificis més característics del primer gòtic català. Té moltes ampliacions de diferents estils.


Les vistes de Girona són esplèndides des de la muralla










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada