diumenge, 7 de setembre del 2014

La divisió territorial de Catalunya al llarg de la història: l'informe Roca

Abans de la reforma de l'Estatut del 2006 que va proposar la divisió en vegueries però mantenint l'estructura comarcal igual, el Parlament va proposar el 2000 a una sèrie de ponents l'elaboració d'un informe sobre la revisió del model territorial català, conegut com a Informe Roca, i que es va presentar formalment el gener del 2001.La novetat d'aquest estudi és que es feia una revisió a nivell local, comarcal i de vegueria.

A nivell municipal, l'informe preveia la supressió dels municipis amb una població inferior als 250 habitants, que es fusionarien amb d'altres, per arribar a una població mínima funcional de 1.000 habitants.

A nivell comarcal, deixant de banda propostes de caire polític, proposa la creació de 6 comarques més respecte les del 1987, amb un total de 46 comarques:

-l'Alta Segarra, amb capital a Calaf

-el Baix Llobregat Nord, amb capital a Martorell

-el Moianès, amb capital a Moià

-el Segre Mitjà, amb capital a Ponts

-la Selva Marítima, amb capital a Blanes

-la Vall de Camprodon, amb capital a Camprodon

També proposava l'estudi per la creació d'una comarca al Baix Montseny, amb capital a Sant Celoni i també remarcava la singularitat del Lluçanès dins la comarca d'Osona.

A més, modificava la ubicació d'alguns municipis en les comarques. Per exemple, alguns municipis de la Selva quedaven inclosos dins del Gironès, com per exemple Vilobí, Salitja i Sant Dalmai, Caldes de Malavella o Riudellots de la Selva.

L'informe també canviava de comarca algun municipi. Dels que ens queda més a prop, podríem destacar Besalú de la Garrotxa al Pla de l'Estany, Sant Aniol de Finestres de la Garrotxa al Gironès, Albons del Baix a l'Alt Empordà, i Breda i Riells i Viabrea de la Selva al Vallès Oriental.

En la imatge següent es pot observar la nova distribució comarcal:



I en aquesta, es pot veure en més detall (entrant a la imatge) els municipis i les comarques:



Finalment, a nivell regional, es crearien les vegueries, concretament 6: Barcelona, Girona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Ponent, Terres de l'Ebre. Per exemple, la Cerdanya quedaria inclosa dins la Catalunya Central.


En l'informe es fa referència a que a la vegueria de Ponent es podria crear una sotsvegueria, la de l'Alt Pirineu i Aran. 

Hi va haver molta polèmica, sobretot per la supressió de municipis i també per la reubicació d'alguns municipis en altres comarques.


Aquí teniu l'enllaç a la viquipèdia, amb més informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada