diumenge, 16 d’octubre del 2016

La IX Trobada del Temps amb Noms i Cognoms, pel Berguedà

Aquest any la trobada l'hem feta a Guardiola de Berguedà, Cercs i dinar a Berga.

Després de trobar-nos davant l'església de Guardiola, hem pujat cap al monestir de Sant Llorenç, a la vall de Brocà, força enlairat respecte el riu Bastareny.

Aquest monestir, però, té una llarga històrica, i durant molt de temps molt més petita del que es creia. L'origen està en uns monjos emerites, que van habitar les diferents coves naturals que hi havia en aquest espai. Al segle VI-VII es va edificar la primera església petita, i al segle X es va construir ja l'església actual, un edifici de tres naus i planta rectangular, d'estil carolingi. Al segle XI es va construir un claustre.

El 2 de febrer del 1428 es va produir un greu terratrèmol que va ensorrar tota la part situada més cap a llevant, i no es va restaurar. Al segle XVIII es va enderrocar i colgar sota terra bona part de les parts derruïdes, i se va pujar el nivell del terra. Tot això va fer oblidar aquesta extensa part, fins a finals del segle XX, quan es va començar a excavar i es va observar com bona part del monestir estava colgat. Gràcies als fonaments que es van trobar, es va reconstruir tot el perímetre del monestir antic.













Un cop visitat el monestir de Sant Llorenç vam anar a Cercs, en concret, a Sant Corneli, una colònia minera, on hi ha el museu del carbó, es pot visitar una part de la mina, com vivien els miners, etc.



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada