dissabte, 10 de març del 2012

Efectes naturals i efectes humans

Aquests últims dies s'estan produint tota una sèrie d'incendis forestals al Pirineu lleidatà, i ahir al migdia a Santa Cristina d'Aro.

Voldria fer una sèrie de reflexions sobre aquest últim incendi que afecta de ple el massís de l'Ardenya (o de Cadiretes).

I en primer lloc, vull remontar-me a 3 anys enrera, el gener de 2009, amb una gran ventada que va ocasionar una destrossa en molts boscos, i sobretot els més costaners. La majoria d'ells, incloent l'Ardenya, no han estat netejats, creant un caldo de cultiu molt important.

Un any després (2010), la gran nevada del 8 de març, que va suposar una altra "agressió" natural sobre el bosc de l'Ardenya. Com ja va passar amb la ventada, molts arbres caiguts i que no han estat retirats.

La tardor del 2011 va ser molt i molt plujosa, fent que el sotabosc creixés molt, acompanyat també de temperatures molt altes fins el mes de gener d'enguany.

A primers de febrer de 2012, una onada d'aire fred siberià va rostir tot el que quedava. A més, el vent de tramuntana que ho resseca tot.

Amb tots aquests elements naturals, apareix un efecte humà. Malgrat no se sap la causa del foc de l'Ardenya, sembla ser que vindria d'una espurna d'una línia elèctrica. Aquesta petita espurna ha encès el bosc. Un bosc brut, deixat, amb arbres caiguts, amb un sotabosc molt dens, molt sec per la fred i el vent, són armes pel foc, fent que s'extengui d'una manera imparable.

I aquí ve la última reflexió: l'afectació sobre les urbanitzacions que han estat desallotjades. La majoria d'elles són de cap de setmana, i per tant deshabitades bona part de l'any. Però malgrat estar poc habitades, la majoria són urbanitzacions molt grans, extenses, situades dins de les masses forestals, en un relleu irregular, bona part de les parcel.les brutes, mal comunicades...

Potser les afectacions humanes (i també les pèrdues) serien molt menors si aquestes urbanitzacions s'haguessin ubicat en altres indrets (potser no tan bucòliques, però més segures),  si es complissin totes les normatives (franja de seguretat al voltant de tot el perímetre de les urbanitzacions, parcel.les netes), en definitiva, estiméssim el territori una miqueta més durant tot l'any, i no només durant el cap de setmana i l'estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada