divendres, 10 d’agost del 2012

18 anys de l'incendi de Santa Coloma de Farners


Ara fa 18 anys, el 10 d'agost de 1994, es va iniciar un foc a Santa Coloma de Farners (molt proper al casc urbà) que es va anar extenent cap al sud-oest en direcció Sant Feliu de Buixalleu. Allà, però, també estaven atents a l'incendi que aquell mateix dia també s'havia produït a Gualba i que anava en direcció nord-est. El resultat: es van unir els dos focs l'endemà (11 d'agost). Es van haver de desallotjar els pobles de l'Esparra i Massanes, la urbanització de can Fornaca a Riudarenes i el balneari Termes Orion a Santa Coloma de Farners. 

El 12 d'agost i després d'un canvi de vent a sud (més humit) es va controlar l'incendi. Va cremar un total de 8.000 ha (1.000 d'elles al Parc Natural del Montseny). No va ser fins el 15 d'agost que es va donar per extingit. Va ocasionar 1 mort i miles de desllotjats.

Aquest incendi va cremar part dels municipis de: Gualba, Riells, Breda, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu, Massanes, Riudarenes i Santa Coloma de Farners. A Santa Coloma, es va cremar més o menys tot el que quedava de la riera de Santa Coloma cap a la muntanya en direcció Sant Feliu de Buixalleu. 

18 anys després encara es veuen moltes de les conseqüències. des de suros ennegrits, fins la densa plantació de pins que van fer pocs anys després (i com que no es netegen torna a ser un bon combustible).

Recordo anar a Santa Coloma a veure el foc, a prop del parc de Sant Salvador i com tot era fum. Com que era petit, ens van portar a casa, i el meu pare i en David es van quedar a ajudar com a voluntaris per intentar apagar el perímetre del foc. Les pinyes que cremaven saltàven tota la riera i anaven a parar al mateix poble. Me'n recordo que tot just l'endemà de començar el foc marxàvem de vacances cap a Àreu per anar a fer la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada