divendres, 10 d’agost del 2012

Ascensió al Culfreda (3.032 metres)

El Culfreda (o Batoua pels francesos) és un massís fronterer entre l'Aragó i França, entre la vall de la Pez al sud i la vall de Riumajou al nord. Està compost per quatre cims, d'oest a est: el Pic de Cauarère (o Punta Cabalera), de 2.902 metres; el Culfreda NW, de 3.032 metres; el Culfreda Central, de 3.027 metres, i el Culfreda NE, de 3.031 metres. Malgrat que hi ha discrepàncies d'alçades, oficialment, el cim més alt és el primer Culfreda.

Tot i no ser un cim molt conegut, té unes vistes impressionants a totes direccions: cap al nord-oest, el Mont Perdut; cap al nord, el circ de Tromousse i el Vignemale; cap al nord-est, el Pic Long i el Neouville; cap a l'est, tot el sector del Bachimala; cap al sud, el Posets (i darrera seu el Perdiguero), i cap a l'oest, el massís de Cotiella i el Punta Suelza.

El dimarts 7 d'agost de 2012 van sortir en cotxe del càmping el Forcallo i després de seguir una llebre durant una estoneta, arribem al refugi de Tabernés (bé, una mica abans, on hi ha un abeurador pel bestiar) quan encara no són 2/4 de 7 del matí. Malgrat no hi ha sol, ja hi ha una mica de claror, i també una lluna mig plena il.lumina tot l'ambient. Fa fresca, 5 graus, i en alguns llocs hi ha rosada.


Comencem a caminar a una alçada de 1.740 metres i travessem el riu Cinqueta de la Pez per un pont i, enmig del bosc i després d'una pujada curta però forta, arribem primer a la cabanya de Culrueba i després al Bado de Bachimala, una petita zona planera on hi ha un pluviòmetre gran. 



 Quan portem uns 40 minuts, girem a mà esquerra agafant el camí que porta al Puerto de la Madera (senyalitzat amb un cartell). Els primers moments els fem a través d'un corriol ben marcat i sota un bosc de pi negre i neret. La pujada és contínua però no molt forta. 

De cop i volta, girem a mà esquerra cap al sud i el bosc es va aclarint fins quedar amb un prat verd continu. Arribem a una cota aproximada de 2.150 metres, on hi ha les restes d'una petita barraca. El sol ja il.lumina tot el Culfreda, però a nosaltres encara no (no tardarà gaire en fer-ho). Des d'aquí ja es té unes vistes impressionants del Culfreda, el Bachimala i el Posets. Tornem a girar cap al NW i anem pujant suaument enmig del prat. Sempre amb el Culfreda al davant, anem travessant algun rierol (de color vermell, pel ferro que hi ha). 








 Veiem alguna marmota i poc a poc arribem al Puerto de la Madera (2.525 metres i 2h30 de recorregut). Aquí fa un vent molt molest i esmorzem una mica a sota del coll.

Després d'una mitja hora i quan ja son gairebé les 10h del matí, encarem la part final de l'ascensió. Primer hem de pujar al Pic de Cauarère. La primera part la pujada és suau, per un corriol ben marcat no per la carena, sino per la vessant francesa, en una tartera fàcil. 




Un cop arribem dalt d'un petit turonet, comença una cresta aèria però accessible. Aqui el camí desapareix i ens guiem per les fites de pedres. La part final abans d'arribar a aquest primer cim torna a ser per un corriol que fent ziga-zagues ens porta dalt del Pic de Cauarère. 




Hem tardat 1 horeta per pujar 350 metres de desnivell. Fem una petita paradeta, però no ens entretenim perquè falta l'última part. Baixem uns 50 metres de desnivell fins arribar a un petit collet i d'aquí a la última pujada fins arribar al Culfreda. Són les 12h05 i fa 5h30 que caminem (amb 1 hora de parada). Per tant, 4h30 de caminar i un desnivell de 1.290 metres positius.





Des d'aquí les vistes són espectaculars. Malgrat algun núvol prim, la visibilitat és molt bona cap als 360º. 



Mengem una mica, fent les fotografies de rigor i d'altres i quan son les 13h comencem a baixar.

La baixada fins al Puerto de la Madera es fa una mica lenta perquè és una baixada no molt tècnica però has de vigilar on poses els peus. Un cop ja ets al Puerto de la Madera, la baixada es fa molt fàcil, seguint el corriol enmig del prat i després dins del bosc fins arribar al Bado del Bachimala.





Quan són les 17h20 de la tarda i després de gairebé 11 hores després de sortir del refugi de Tabernés (7h25' efectives de caminar) i 18 km (9 de pujada i 9 de baixada) arribem una altra vegada als cotxes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada