dissabte, 2 de març del 2013

Resum de la llevantada segons el meteo.cat

La precipitació va començar a caure prop de la costa les últimes hores del dimecres 27 de febrer i ha afectat bàsicament les comarques del litoral i prelitoral fins que s’ha anat enretirant al llarg del divendres 1 de març. Al començament de l’episodi va ser especialment abundant a l’extrem sud, com ho demostren els 111,4 mm enregistrats al llarg del dia 28 a Ulldecona – els Valentins (el Montsià). A mesura que la baixa en superfície originada al nord d’Àfrica s’anava desplaçant cap al nord de manera paral·lela al litoral de la península, la precipitació es va anar estenent per la resta del litoral i prelitoral, afectant especialment la Costa Brava al llarg de divendres. Tot i que a diversos sectors del litoral s’han acumulat quantitats molt abundants (superiors als 50 mm), la intensitat de la precipitació ha estat entre dèbil i moderada en general, amb més de 24 hores de precipitació continuada. 
 
A banda de les quantitats més abundants de l’episodi, corresponents a les comarques del litoral i prelitoral, especialment de l’extrem sud, cal destacar que la precipitació ha estat molt més minsa i fins i tot inapreciable a molts sectors de la Catalunya central i del Pirineu i Prepirineu, exceptuant el sector més oriental de la serralada.
 
El flux de l’est era molt marcat en superfície i a les capes mitjanes de la troposfera, cosa que feia que la precipitació generada sobre el mar incidís directament sobre les comarques properes a la costa, però es feia molt més dispersa i dèbil a mesura que aquesta avançava cap a l’interior, després de superar les serres litoral i prelitoral. Com a excepció, al sud del pla de Lleida la precipitació ha arribat a acumular quantitats puntualment superiors als 10 mm. Aquesta distribució de la precipitació es pot veure en el següent mapa, que mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 27 de febrer i el divendres 1 de març.
 
 
A Sant Dalmai han caigut 38 litres en dos dies, menys del que es pronosticaven, però venint de la sequera, tota aigua és benvinguda. I ara a esperar el dimarts-dimecres, que sembla que tornarà a venir una bona tanda de pluges, aquesta vegada més del SE, que pot portar pluja més general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada