dilluns, 28 de juliol del 2014

La primera conseqüència de l'assassinat de l'arxiduc hereu d'Àustria

Un mes després de l'assassinat de Francesc Ferran, hereu de l'Imperi Austro-hongarès, avui fa 100 anys, el 28 de juliol de 1914, Àustria declarava la guerra a Sèrbia.

Va ser el primer acte, que va continuar ja al mes d'agost, quan els aliats dels dos bàndols van fer complir els seus pactes i el que va ser un assassinat va esdevenir la Primera Guerra Mundial, o coneguda també com la Gran Guerra, la primera guerra de la història a nivell mundial.

El 23 de juliol Àustria havia enviat un ultimàtum a Sèrbia de 10 exigències, entre les quals destacava la prohibició de revistes que incitaven l'odi vers Àustria i la monarquia austríaca i, sobretot, obrir una investigació contra els còmplices de l'assassinat de Francesc Ferran que encara estiguessin en sòl serbi.

En un primer moment, Sèrbia hauria decidit complir totes les exigències, però, en saber que el seu principal aliat (Rússia) els recolzava fos quina fos la seva decisió sobre l'ultimàtum, va fer que Sèrbia no acceptés el punt de la investigació.

Davant la negativa de Sèrbia, el 25 de juliol les tropes militars austríaques van ser mobilitzades i el 28 de juliol l'Imperi d'Àustria-Hongria va declarar la guerra a Sèrbia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada