dijous, 31 de juliol del 2014

El meu arbre genealògic IL: el pla de Girona o Gironella del Pla



Gràcies a l'acte de naixement de l'Oleguer Esteve Sureda i del seu pare Miquel Esteve Massa, sabem que un dels orígens d'aquesta branca familiar la tenim a Girona i, concretament, a una zona fora de la trama urbana de Girona, a la banda sud de la ciutat.

En alguna acta de naixement i en els padrons de la ciutat de Girona posa que són originaris del "Pla de Girona". Concretament, el padró més antic on apareix en Miquel Esteve Massa és el del 1777, juntament amb la Maria Anna Sureda, vivint de masovers en una casa propietat de Joan de Bitlloch.

El Pla de Girona és una àrea rural, formada per masies i camps de conreu, i creuat per diversos camins importants. Aquesta zona ha tingut diversos noms, entre els quals Gironella del Pla. Més o menys, aquesta zona té com a límits Montilivi a l'est, Palau-Sacosta al sud, Santa Eugènia a l'oest i el carrer de la Creu de Girona al nord.

En el llibre de l'Ajuntament de Girona "Girona en el segle XIII (1190-1285). Cartografia i descripció de la ciutat medieval", fan una petita referència a Gironella del Pla. Cal diferenciar, però, la masia anomenada d'aquesta manera i el barri.

La masia de Gironella del Pla (número 47 a la imatge) o més coneguda com a can Pau Birol la trobem a l'actual col.legi Bell-lloc del Pla, a l'entrada de Girona pel sud.

Si ens centrem amb Gironella del Pla o Pla de Girona com a zona més extensa, és un terreny planer, amb el riu Güell a l'oest i el riu Onyar a l'est i amb diversos camins que sortien del casc urbà de Girona. Entre ells podem destacar, el camí de Palau (número 43, actual carrer de la Rutlla), el camí barcelonès (número 44, o sigui, el camí que sortia cap a Barcelona; actual carrer Migdia),  el camí de Gironella del Pla (número 48, que portava cap a la masia del mateix nom, passant més o menys per l'actual Parc Central i travessant el barri de Sant Narcís) o el camí de Vic (número 55), que en realitat era la continuació del camí de Gironella del Pla quan anava ja cap a Aiguaviva.

Hi ha nombroses masies en aquella època, com poden ser Gironella del Pla (47), Mas Pere de Viloví (51, a l'entorn del Parc Central), el mas Bisbal (53, entre el camí de Palau i el camí barcelonès), el mas Eres (50, a la zona de l'estació de tren) o el mas Mascardell (49). Moltes d'aquestes masies no es poden ubicar amb més exactitud, ja que actualment estan desaparegudes per la trama urbana.

Per tant, pot ser que alguna d'aquestes masies fos la que va néixer i viure en Miquel Esteve Massa o on va néixer l'Oleguer Esteve Sureda, però només sabem que vivien a una casa propietat de Joan de Bitlloch.

En la imatge següent, es pot observar la ubicació del Pla de Girona en la trama actual:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada