dilluns, 30 de gener del 2017

Article del meteo.cat sobre la nevada del 1947


La setmana passada es van complir 70 anys del temporal de neu, vent i onatge del 24-26 de gener de 1947. Aquesta és la nevada més important dels últims 130 anys al litoral i prelitoral de Girona. Van registrar-se gruixos de neu extraordinaris a la mateixa línia de la costa, on la precipitació va ser més intensa, amb valors de fins a 100 cm a Portbou (40 m), 85 cm a Palamós (12 m) i la Bisbal d’Empordà (35 m), i 80 cm a Calonge (36 m). Al massís de les Salines i la serra de l’Albera els gruixos de neu van ser superiors als 100 cm, amb uns 150 cm a Maçanet de Cabrenys (370 m). A les Terres de Ponent la nevada també va ser considerable a l’Urgell amb un gruix màxim de 120 cm a Sant Martí de Maldà (382 m).

El fort vent que va acompanyar el temporal de neu va produir congestes d’entre 1 i 3 m a moltes viles del massís de les Salines, serra de l’Albera, Empordà i Costa Brava. Aquest fet va fer molt difícil mesurar la precipitació que realment va caure, així com el gruix de la neu acumulada. Per això es van publicar a la premsa de l’època gruixos de neu caiguts del tot inversemblants, com els 175 cm de Palamós o els 160 cm de la Bisbal d’Empordà.
 
Els màxims de precipitació es van registrar a les zones on van acumular-se els majors gruixos de neu, amb valors superiors als 100 mm al massís de les Salines, les conques altes del Corb, Ondara, Gaià i Foix, la serra de l’Albera i la Costa Brava. Per contra, com sol ser habitual durant els temporals de llevant a l’hivern, al Pirineu occidental la nevada va ser poc important, amb algunes zones on pràcticament no va nevar.

Els observadors van trobar dificultats a l’hora de mesurar correctament la quantitat de precipitació líquida que va caure durant l’episodi, ja que una part es devia perdre pels forts cops de vent que van acompanyar la nevada. La falta de mesures complementàries fa difícil elaborar un llistat amb els valors de precipitació registrats. No es disposa de la suficient informació per validar la gran majoria dels registres d’aquest episodi a la base de dades històriques del Servei Meteorològic de Catalunya. D’altra banda sí que s’ofereix un llistat amb els gruixos de neu enregistrats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada