dissabte, 28 de gener del 2017

Els pressupostos de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai aprovats

El Ple de l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar va aprovar ahir dijous, 26 de gener, el pressupost per a l’any 2017, que ascendeix a 3.966.464,01 €. Els comptes municipals van comptar amb el vot favorable del Grup Municipal Independent (GMI) i l’abstenció del Partit Demòcrata (PDeCat). L’alcaldessa, Cristina Mundet, va assegurar que aquest pressupost “representa una millora molt important quan a infraestructures, en la preservació del medi ambient i la participació ciutadana”, i en aquest darrer sentit va destacar que “gran part dels projectes i inversions han estat presentats i debatuts amb la ciutadania, a través de diferents tallers participatius que hem dut a terme al llarg de l’any”.

Des de l’equip de govern es destaca l’increment d’uns 382.000 € (IVA inclòs) en el capítol d’inversions, el que representa un 35% respecte al pressupost de l’any passat. D’entre les actuacions previstes pel consistori vilobinenc de cara a aquest any s’hi troba la construcció d’una infraestructura d’abastament d’aigua en alta pressió des de Salitja que permetrà una millora en la qualitat de l’aigua de Sant Dalmai, i que es podrà tirar endavant gràcies a una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua, que en sufragarà un 88% del cost. Aprofitant aquests treballs, l’obra es preveu completar amb una via verda que, resseguint el mateix traçat, unirà els dos nuclis, el que ha estat una reivindicació històrica dels veïns. En total, aquestes dues inversions s’eleven a uns 327.000 € (IVA inclòs).

Altres projectes rellevants per al 2017 són la renovació total de l’enllumenat públic del municipi, que té un cost total d’uns 320.000 € (IVA inclòs) -part de la inversió l’assumirà l’empresa adjudicatària-, així com la millora i ordenació de la Plaça dels Països Catalans de Sant Dalmai, amb un cost d’uns 70.000 € (IVA inclòs). En relació a l’enllumenat, l’alcaldessa Cristina Mundet va assenyalar que “a banda d’implicar una modernització absoluta de la seva gestió i funcionament, suposarà no només un estalvi energètic pel municipi sinó que disminuirà sensiblement la contaminació lumínica i l’emissió de CO2”, alhora que va remarcar que “això, sumat al 0’5% de l’IBI que es destinarà a projectes mediambientals, implica un compromís del consistori i un salt endavant envers la protecció del medi ambient”. Finalment, dins aquests comptes, l’equip de govern destinarà enguany 25.000 € (IVA inclòs) a pressupostos participats.



El PDECAT de Vilobí d'Onyar denuncia opacitat en els pressupostos de l'equip de Govern del GMI pel 2017, aprovats al ple del 26 de gener i que pugen a 3,966.000 milions, amb un increment de 434.209 euros respecte de l'any anterior. A través d'un comunicat, el PDECAT denuncia que "des del GMI s'intenta vendre un model de transparència opac" i que "han intentat que passés desapercebuda la pujada de l'IBI de 200.000 euros".

Des del grup municipal qüestionen les paraules de l'alcaldessa, Cristina Mundet, assegurant que la partida d'indemnitzacions a càrrecs electes s'ha mantingut igual que el 2016, "quan en realitat s'ha incrementat 12.605 euros i en la d'indemnitzacions/dietes personals s'ha obviat una pujada de 5.150 euros que no s'han sumat a la partida".

Pel que fa a la resta dels comptes municipals aprovats aquesta setmana, la formació critica que "és un pressupost on ni tan sols s'han molestat a afegir a les partides corresponents a l'última modificació de crèdit, que pujava a 137.470 euros" i explica que el capítol de personal ha augmentat 88.000 euros entre els sous i la Seguretat Social del personal de l'Ajuntament, mentre que la partida de subvencions a associacions i entitats municipals s'ha rebaixat 14.000 euros respecte de l'anterior pressupost de CDC del 2015.

Malgrat que s'ha reduït uns 36.000 euros, el capítol de manteniment segueix essent 150.000 euros superior al pressupost de CDC del 2015. En aquesta mateixa partida, s'han suprimit les despeses del SAM-SAT, que ha passat a ser un servei privat, i tot i augmentar en 15.000 euros la partida de consum de l'enllumenat públic, el GMI ha optat per no modificar l'import de l'any passat.

En relació al capítol d'inversions, aquest ha augmentat considerablement, segons el PDECAT. Les partides més importants d'aquest capítol són la portada en alta d'aigua de Salitja a Sant Dalmai i la via verda que ascendeix a 327.160 euros i la renovació total de l'enllumenat públic per 148.400 euros.

Participació ciutadana
Així mateix, asseguren que l'equip de govern està "presumint" d'actuar tenint en compte la participació dels ciutadans, "quan en realitat acaben prenent les decisions que ells creuen convenients". A més, recorden que des que governa el GMI han desaparegut algunes associacions del municipi i que han detectat una "falta d'implicació dels regidors de l'equip de govern"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada