dijous, 15 de juny del 2017

Libertad libertad, sin ira, libertad

Si heu entonat aquestes paraules amb forma de cançó, ja teniu una edat. Sí, perquè la cançó "Libertad sin ira", del grup Jarcha, és la melodia que s'associa a les primeres eleccions democràtiques celebrades a l'Estat Espanyol després de la dictadura de Franco, el 15 de juny del 1977, o sigui, avui fa 40 anys.

Des de les eleccions del febrer del 1936, guanyades pel Front Popular, que no s'havia votat mai més de forma democràtica.

Malgrat ser unes eleccions democràtiques, es va prohibir que alguns partits es presentessin, com per exemple Esquerra Republicana de Catalunya.

La victòria va ser per la UCD de Suárez, amb 166 escons; el PSOE, 118; el PCE, 19; Alianza Popular, 16; Pacte Democràtic, 11; PNV, 8; Partit Socialista Popular, de Tierno Galván, 6; Unió Democràtica de Catalunya, 2; Esquerra de Catalunya, 1; EE, 1; Candidatura Aragonesa de Centre, 1; Candidatura Independent de Centre, 1.

Els representants escollits pel poble van ser una barreja de polítics exiliats i de persones desconegudes: Santiago Carrillo, Rafael Alberti, Dolores Ibárruri "La Pasionaria", Heribert Barrera, i diferents exministres franquistes, com Fraga.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada