dilluns, 25 de juny del 2012

Onada de calor a partir de dimecres

Malgrat que aquests últims dies ja fa calor i, fins i tot el dijous passat vam arribar a 36,6 graus, a partir de dimecres i fins diumenge tindrem la primera onada de calor de l'estiu.

Per poder veure millor aquesta onada de calor, és imprescindible veure els mapes de temperatura a 850 hPa (aproximadament 1.500 metres d'altura). Per què aquesta alçada? Perquè la temperatura a aquesta alçada és neta, o sigui, homogènia i que no es veu modificada pel relleu o per la influència marítima. Per tant, és un molt bon indicador de les onades de calor (i també les de fred).

En aquesta època de l'any, és normal tenir unes temperatures al voltant dels 15-17 graus. Quan les temperatures ja s'acosten als 20 i ,fins i tot, se superen ja estem davant d'unes temperatures molt i molt elevades.

A continuació us poso 3 mapes de les temperatures a 850 hPa d'avui dilluns, divendres i dilluns. Com podreu observar, l'onada de calor començarà el dimecres fins el diumenge (amb una punta màxima entre divendres i dissabte). Dilluns ja retrocedeix la calor, encara que continuarà fent-ne.

En aquesta primera imatge d'avui a les 12h del migdia, s'observa com la temperatura a les comarques gironines és d'uns 16-17 graus. A Sant Dalmai hem tingut una màxima de 30 graus, una calor normaleta. Com podeu veure, al sud de la península, les temperatures superen els 24-26 graus, i al nord d'Àfrica els 30 graus.
En aquesta segona imatge, que correspon al divendres (punta màxima de calor), tenim la isolínia de 22 graus ben bé a sobre nostre, i per ponent de Catalunya arriba la de 24 i 26 graus. Per tant, unes temperatures que segurament arribaran a superar els 40 graus en moltes zones de les Terres de l'Ebre, pla de Lleida, Catalunya Central i interior de les comarques gironines.
Finalment, en aquesta tercera imatge (dilluns al migdia), les temperatures a 850 hPa ja han baixat força (12-14 graus, inferiors a les que tenim ara mateix). Això vol dir que el dilluns les temperatures ja seran les normals per l'època (fins i tot una mica més baixes).

Com a conclusió, que passarà aquesta setmana? Demà les temperatures màximes superaran els 30 graus a tot l'interior, més de 35 als punts mès càlids. A partir de dimecres, dijous i divendres, cada dia pujaran uns graus més, fins arribar al màxim el divendres-dissabte. Diumenge ja començarien a baixar una mica, que s'accentuaria més de cara a dilluns.

Això són models, però si bé la pluja o la neu és difícil de predir, les temperatures elevades (i sobretot a l'estiu) són més fàcils d'encertar. Ja ho veurem si arribem a algun màxim absolut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada