dimecres, 31 d’octubre del 2012

500 anys d'una peça cabdal de la pintura

El 31 d'octubre de 1512 Michelangelo Buonarroti (Miquel Angel pels profans) va acabar de pintar el sostre de la Capella Sixtina, al Vaticà, una feina que va durar 4 anys. L'endemà, l'1 de novembre, s'hi va celebrar la primera missa.

La capella sixtina es va construir entre 1471 i 1484. Originàriament, el sostre de la capella era de color blau amb estrelles. El 1508, el papa Juli II va proposar a Miquel Àngel repintar-la, i un dels problemes que va veure el pintor/escultor fou com pintaria el sostre. Es va descartar penjar cordes des del mateix sostre (perque suposaria foradar la capella) i, finalment, es va fer una bastida de fusta sobre les finestres i Miquel Àngel pintaria des d'ella.

Miquel Àngel va dibuixar fins a 9 escenes bíbliques, començant des de la porta d'entrada a l'altar: l'embriaguesa de Noè, el diluvi, el sacrifici de Noè, el pecat original i l'expulsió del Paradís, la creació d'Eva, la creació d'Adam, la separació de les aigües, la creació del sol i de les plantes, i la separació de la llum i la foscor.

Entre el 1980 i 1989 es va restaurar tota la volta.

L'embriaguesa de Noè

El diluvi universal

El pecat original i l'expulsió del paradís

La creació d'Eva

Creació del sol i de les plantes

Creació d'Adam, segurament la més coneguda

I per acabar, una modernització d'aquesta obra mestra, feta pel Periodico de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada