dissabte, 13 d’octubre del 2012

Viven!

Avui fa 40 anys de l'accident d'avió 571 de la Força Aeria de l'Uruguai, als Andes. El 13 d'octubre de 1972, aquest avió militar amb 40 passatgers i 5 pilots es va estrallar a la glacera de las Lagrimas, al centre-oest de l'Argentina però a molts pocs metres de la frontera amb Xile. 

De les 45 persones que viatjaven, 18 van morir a l'accident o poques hores després. 8 dies després, es van abandonar les tasques de recerca, i el pitjor de tot va ser que ells ho van escoltar per ràdio. Després de diverses setmanes, el 12 de desembre es decideix que tres persones anessin a buscar ajuda (un d'ells va tornar a l'avió). Com que es pensaven que estaven al costat xilè dels Andes, van anar cap a ponent (si haguessin sabut que estaven al costat argentí, a només 21 quilòmetres hi havia un hotel de muntanya), i després de 55 quilòmetres i 10 dies, troben a l'altre costat d'un riu a un pastor. Escriuen en un paper:  

Vengo de un avión que cayó en las montañas. Soy uruguayo. Hace 10 días que estamos caminando. Tengo un amigo herido arriba. En el avión quedan 14 personas heridas. Tenemos que salir rápido de aquí y no sabemos cómo. No tenemos comida. Estamos débiles. ¿Cuándo nos van a buscar arriba? Por favor, no podemos ni caminar. ¿Dónde estamos?”

Aquest pastor va en busca d'ajuda i rescaten als dos supervivents. L'endemà, 22 de desembre, rescaten a una part del grup i al següent dia, la resta. 

El 1974, Piers Paul Read escriu el llibre ¡Viven!, La tragedia de los Andes. El 1994, es va portar al cinema.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada