dimarts, 25 de desembre del 2012

50 anys de la gran nevada del 1962



El dia de Nadal d'enguany fa 50 anys de la gran nevada, encara que concentrada sobretot a Barcelona i comarques veïnes.

Què va portar a aquesta gran nevada el dia de Nadal? Primer, cal remarcar que les grans nevades no solen ocórrer al desembre, sinó més endavant, quan els mesos són més freds i el congelador d'Europa (Sibèria) està més fred. En segon lloc, tots els ingredients necessaris es van ajuntar.

La nevada va arribar amb una situació del N-NE- El dia 22 els pronòstics assenyalaven un reforçament de l'advecció d'aire d'origen siberià (extremadament fred i sec) degut a que l'anticicló de Dinamarca guanyava intensitat (el seu centre enregistrava 1032 mb de pressió). Per altra banda, les temperatures de l'est d'Europa eren molt baixes. Els dies 23 i 24 hi va haver uns moviments ràpids i molt importants. Un potentíssim anticicló (1048 mb a Dinamarca). A més a més,  es formava una depressió entre Sardenya, Còrsega i el nord d'Àfrica. Amb aquests dos centres, hi havia un corrent d'aire molt fred procedent de Sibèria. A Barcelona -2°C, al Port de la Bonaigua -21º . A la nit de Nadal comença a nevar, que s'intensifica molt durant la nit. El matí de Nadal, gairebé tota Catalunya s'aixecava blanca.

La situació isobàrica forçava l'advecció del N, que a estones era del NE, portant aire cada vegada més fred. La depressió de la Mediterrània aportava la humitat precisa perquè la nevada es generalitzés.

Els gruixos d'aquesta nevada van ser a Badalona, 64 cm; a Sabadell, Terrassa i Manresa entre els 65 cm i 1m de neu, a Vic, Igualada i Mataró, tenien entre 40 i 50 cm. A Begues van caure 70 cm. Girona donava 30 cm, Lleida 20 cm i Tarragona només 3 cm.

En aquest mapa del meteo.cat hi ha els gruixos de neu a Catalunya:

A continuació us poso quatre imatges de models meteorològics d'aquest dia:

Aquesta imatge correspon a la nit del 23 al 24 de desembre. Hi ha l'anticicló sobre Dinamarca, Polònia, de SW a NE, amb uns vents molt freds de Sibèria. Mentrestant, a la Mediterrània hi ha baixa sobre Itàlia que impulsa vents més allevantats.


 En aquest altre mapa de temperatures a 850 hPa (aproximadament 1.500 metres) es pot veure com les temperatures arriben a -15ºC sobre l'Europa continental, mentre que a Catalunya arriben a -7º, unes temperatures molt baixes.


Finalment, en aquest últim mapa la nevada ja queia. L'aire fred va ocasionar la creació d'una petita depressió que envia vents humits. Juntament amb l'aire fred, ja tenim tots els ingredients per una gran nevada.

En aquesta última imatge, les temperatures a nivell de terra del dia de Nadal al migdia:


Típiques són les imatges de Barcelona amb esquiadors o acumulacions molt importants de neu a bona part de les comarques de Barcelona.


Una nevada històrica, equiparable només a la del 1887, i superant la del 1920 i la del 1933. La última gran nevada, la del 8 de març de 2010, queda lluny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada