El cognom Terris (que prové de la meva besàvia Carme Terris Fauria i dels seus avantpassats a Sant Hilari) el tinc documentat des de mitjans segle XVII.
Però l'origen del cognom Terris no prové de línia paterna, sinó d'una línia materna.
En la gran majoria de casos, el cognom patern és el primer; però, a vegades, es dóna continuïtat al cognom matern. A vegades per temes d'herència, a vegades per donar continuïtat a un cognom, etc.
Doncs amb el cognom Terris va passar el mateix. Perquè el cognom patern dels avantpassats paterns no és Terris, sinó que és Costa.
L'11 de febrer del 1680 en Joan Costa es va casar amb la Cecília Terris, tal i com es pot veure en el llibre de matrimonis de Sant Hilari:
Si ho podeu llegir bé, posa que en Joan Costa és fill de Salvador Costa i Escolàstica, de Sant Hilari. I la Cecília Terris és filla de Jacobus (Jaume) Terris, de Rupit i d'Anna. Per tant, queda clar que el cognom Terris el porta la muller, no l'espòs.
Si mirem el naixement del fill d'en Joan i la Cecília, en Marià (9 generacions enrera), podem veure com l'anomenen Marià Costa Terris:
Si tirem uns anys més endavant, en Marià Costa Terris es casa el 3 de maig de 1707 amb la Teresa Jover. I aquí ja veiem com el cognom Terris passa per davant del Costa:
Per tant, en Marià Terris Costa va néixer amb el cognom Costa de primer, però en casar-se ja portava el Terris de primer.
Què va passar doncs entre el 1680 i el 1707?
No ho sabem. El que si que sé és que en Jacobus Terris (pare de la Cecília Terris) era viu el 1680 (va ser padrí d'en Marià) però ja era mort el 1707. Potser no van tenir cap fill i la Cecília Terris va passar a ser l'hereva. Podria ser. El que està clar és que si no s'hagués produït aquest canvi de cognom, el Costa hagués estat el cognom de tots els avantpassats de la Carme Terris Fauria, i ella mateixa s'hagués dit Carme Costa Fauria.
I per acabar, el cognom Terris prové de Rupit, mentre que el cognom Costa, de Sant Hilari Sacalm.
No serveix de res.
ResponEliminael que no serveix de res?
Elimina