divendres, 2 d’octubre del 2015

El meu arbre genealògic LXII: els Brossosa i França

Mireu l'acte de matrimoni del llibre parroquial de Sant Hilari del 8 de febrer de 1702 entre Joan Brossosa i Maria Sala:

Aquesta parella són els pares del rebesavi del meu rebesavi, o sigui, 9 generacions endarrera i per situar-vos una mica, la seva filla Rosa Brossosa Sala (1717-1793) es va casar amb en Salvador Terris Jover (1718-1800).

No sé si us haureu fixat, però els pares d'en Joan Brossosa són en Petri (Pere) Brossosa i Engràcia, de la villa de Santi Martini de Vallmaran, diòcesi de Clermon Regis Galli. En resum, i traduint-ho al català, els pares d'en Joan Brossosa i també ell mateix (per altres dades) venen de la regió d'Auvèrnia, al centre de França, a l'extrem nord de l'Occitània. Més concretament, al bisbat de Claramunt (Clermont-Ferrand actual). El poble que posa és Sant Martí de Vallmaran. No he trobat cap poble en l'actualitat que es digui així; n'he trobat que es diu Sant Martí de Valmeroux, no sé si és el mateix o no. Però és igual. El que està clar és que en Joan Brossosa va venir de l'Auvèrnia cap a Sant Hilari. El 1690 es va casar en primeres núpcies ja a Sant Hilari, per tant, queda clar que aquest any ja vivia aquí.

Us penjo també aquesta acta, perquè la lletra és més clara i s'entén millor:

 
Un altre aspecte a remarcar és que tant el seu pare Pere com ell, eren vidriers-calderers. En aquest document que he penjat posa que és calderer (que fa calderes i altres recipients i estris de cuina), però en el seu primer matrimoni posa que és vidrier. 

En Joan Brossosa i la Maria Sala van tenir diversos fills, entre ells la Rosa (que es va casar amb en Salvador Terris) i en Francesc que va ser l'hereu. A través d'en Francesc Brossosa Sala, aquesta família es va enriquir i al llarg del segle XVIII van comprar cases com la Badia a Querós.

Per acabar, us poso un parell d'imatges perquè situeu Alvèrnia dins de França:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada